Üniversite Öğrencilerinin Gençlik Liderlik Özellikleri İle Sosyal - Duygusal Yetkinlikleri Arasındaki İlişki

Author:

BİNGÖL Şükran1,OKÇU Veysel1ORCID

Affiliation:

1. SİİRT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı, üniversitesine devam eden öğrencilerin gençlik liderlik özellikleri ile sosyal-duygusal yetkinlikleri arasında bir ilişkiyi belirlemektir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak yapılan araştırmada, veri toplama aracı olarak “Gençlik Liderlik Özellikleri” ve “Sosyal Duygusal Yetkinlik” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Siirt Üniversitesinde lisans düzeyindeki 7 fakültede öğrenim gören toplam 6656 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin algılarına göre genel olarak gençlik liderlik özelliklerine “sıklıkla”, sosyal duygusal yetkinliklerine ise "yüksek" düzeyde sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, üniversiteye devam eden öğrencilerin gençlik liderlik özellikleri ile sosyal-duygusal yetkinlikleri arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin gençlik liderlik özellikleri ile sosyal duygusal yetkinlikliğin anlatımcılık ve uyumluluk alt boyutları arasında ise pozitif yönlü ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda, genel olarak üniversite öğrencilerinin gençlik liderlik özellikleri öğrencilerin sosyal duygusal-yetkinlik düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Genel olarak üniversite öğrencilerinin gençlik liderlik özellikleri öğrencilerin sosyal-duygusal yetkinlik düzeylerine ait toplam varyansın %61'ini açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır.

Publisher

Journal of Youth Research, Ministry of Youth and Sports

Reference78 articles.

1. Adair, J. (2011). Decision making and problem solving strategies. London: KoganPage.

2. Akdemir, T. (2007). Kara Harp Okulunda okuyan ve olimpik spor takımlarında yer alan 4. sınıf öğrencilerle, yer almayan öğrencilerin liderlik özelliklerinin araştırılması. (Yayımlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

3. Amirianzadeh, M. M. (2012). Hexagon theory-student leadership development. Procedia-Social And Behavioral Sciences, 31, 333- 339.

4. Arslan Yalçın, D.(2009). Turkish Validation of the Social Competence and Behavior Evaluation Scale (SCBE-30). (Unpublished Master Thesis). Boğaziçi University, Institute Social Sciences, İstanbul.

5. Asher, S. R., Parker, J. G., and Walker, D. L. (1998). Distinguishing Friendship From Acceptance: Implications for Intervention and Assessment. New York, NY: Cambridge University Press.

Cited by 2 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. GENÇLİK LİDERLİK ÖZELLİKLERİ: MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA;Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi;2024-04-30

2. Gençlik Lideri Olarak Görev Yapan Çalışanların Gençlik Liderliği Özelliklerinin Belirlenmesi;Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi;2023-08-31

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3