SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİNE YÖNELİK ÖYKÜLEYİCİ METİN YAZMA BECERİLERİNİN İNCELENMESİ

Author:

AKBABA ESER Rabia Sena1ORCID,KUBANÇ Yasemin2ORCID

Affiliation:

1. Fırat Üniversitesi

2. FIRAT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının dört işlem problemlerine yönelik öyküleyici metin yazma becerilerini incelemektir. Araştırmanın verileri, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniğine göre toplanmıştır ve verilerin analiz edilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını bir devlet üniversitesinde Sınıf Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 30 öğretmen adayı oluşturmaktadır. 3.sınıf öğrencilerine yazdırılan toplam 30 öyküleyici metin, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve dört ana başlığa (biçim, dil ve anlatım, öyküleyici metin unsurları ve problem durumu) sahip “Dört işlem problemlerine yönelik öyküleyici metin değerlendirme formu”na göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının sonucuna ulaşılmıştır. Öyküleyici metnin boyutlarına kısmen hâkim olan sınıf öğretmeni adaylarının ayrıntılandırma, yazım-noktalama gibi hususlarda eksik olduğu, öyküleyici metin unsurlarını yeterli düzeyde kullanamadıkları ve bu becerilerini geliştirmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Problem durumuna ilişkin de dört işleme yönelik kazanımlara genel olarak vakıf olan öğretmen adaylarının yazdıkları metinlerdeki verilenlerin, çarpma işlemine yönelik yazılan metinler dışında çoğunlukla açık bir şekilde ifade edildiği görülmektedir.

Publisher

Erzurum Kultur ve Egitim Vakfi

Reference46 articles.

1. Akbaba, R. S. (2020). Yaratıcı yazma çalışmalarının öyküleyici metin yazma becerisine ve ileri okuma farkındalığına etkisi (Tez No. 610725) [Doktora tezi, Fırat Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.

2. Akdemir, E. (2018). Hikâyelerle zenginleştirilmiş fen bilimleri derslerinin öğrencilerin akademik başarıları ve görüşleri üzerine etkisi (Tez No. 396658) [Yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.

3. Akyol, H. (2010). Yeni programa uygun Türkçe öğretim yöntemleri. Pegem.

4. Albano, G., & Pierri, A. (2017). Digital storytelling in mathematics: A competence-based metodology. J Ambient Intell Human Comput, 8, 301-312.

5. Altun, M. (2010). Matematik öğretimi (7. baskı). Alfa.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3