SİVRİSİNEK KOVUCU TEKSTİL MALZEMELERİ ÜZERİNE BİR DERLEME
Author:
ÇELEN Rumeysa1ORCID, KANMAZ Dilayda1ORCID, ARAS Cansu1ORCID, YILDIZ Serkan1ORCID, TİRİTOĞLU Mehmet1ORCID, DUZYER GEBİZLİ Sebnem1ORCID, KORAL KOÇ Serpil1ORCID, KARACA Esra1ORCID
Affiliation:
1. Bursa Uludağ Üniversitesi
Abstract
Koruyucu tekstiller modern insan hayatının önemli bir parçası haline gelmiştir. Değişen iklim koşulları ve yaygınlaşan bulaşıcı hastalıklar, insanların koruyucu tekstillere olan ihtiyacını arttırmaktadır. Sivrisinekler, pek çok zararlı organizmayı insanlara taşıyan bu nedenle de hastalıklara ve ölümlere sebep olan böceklerdir. Toplum sağlığı açısından önemli bir tehdit kaynağı oldukları için sivrisineklerden korunma yöntemleri büyük önem arz etmektedir. Sivrisineklere karşı en etkili korunma yöntemi ise, tekstil malzemeleri ile kişisel korunmanın sağlanmasıdır. Sivrisinek kovucu maddelerin çeşitli yöntemlerle, konvansiyonel ve özellikle nanolifli tekstil yüzeylerine dâhil edilmesiyle hem yüksek oranda hem de uzun süre koruyuculuk sağlayan ürünler elde etmek mümkündür. Sivrisinek kovucu maddeler içerisinde doğal yağlar, insan sağlığı ve çevresel etkenler nedeniyle önem kazanmaktadır. Ancak bu maddeler uçucu yapıda oldukları için kalıcılıkları sınırlıdır. Bu nedenle, sivrisinek kovucu maddenin kontrollü salımına ve uzun süreli etkili olmasına olanak sağlayan mikrokapsülasyon teknikleri ön plana çıkmıştır. Bu makalede, sivrisineklerden koruma sağlayan tekstil malzemelerinin üretimi ve etkinliği üzerine yapılan çalışmalar incelenerek detaylı bir şekilde sunulmuştur. Ayrıca; sivrisinek kovucu maddelerin ve tekstil yapılarına entegrasyonunun, koruyuculuk ve toplum/çevre sağlığı üzerindeki etkileri tartışılmıştır.
Funder
BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Publisher
UCTEA Chamber of Textile Engineers
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,General Materials Science
Reference147 articles.
1. 1. Thum, M. D., Weise, N. K., Casalini, R., Fulton, A. C., Purdy, A. P., Lundin, J. G., (2022), Incorporationof N, N,‐diethyl‐meta‐toluamide within Electrospun Nylon‐6/6 Nanofibers, Journal of Applied Polymer Science, 139(48), e53237. 2. 2. Iliou, K., Kikionis, S., Petrakis, P. V., Ioannou, E., Roussis, V., (2019), Citronella Oil‐loaded Electrospun Micro/nanofibrous Matrices as Sustained Repellency Systems for the Asian Tiger Mosquito Aedes Albopictus, Pest Management Science, 75(8), 2142-2147. 3. 3. Gupta, P., Preet, S., Singh, N., (2022), Preparation of Thymus Vulgaris (L.) Essential Oil Nanoemulsion and Its Chitosan Encapsulation for Controlling Mosquito Vectors, Scientific Reports, 12(1), 4335. 4. 4. Ciera, L., Beladjal, L., Van Landuyt, L., Menger, D., Holdinga, M., Mertens, J., Van Langenhove, L., De Clerk, K., Gheysens, T., (2019), Electrospinning Repellents in Polyvinyl Alcohol-nanofibres for Obtaining Mosquito-repelling Fabrics, Royal Society Open Science, 6(8), 182139. 5. 5. Sarıışık, A. M., Okur, S., Asma, Ş., (2012), Odor Adsorption Kinetics on Modified Textile Materials Using Quartz Microbalance Technique, Acta Physica Polonica A, 121(1), 243-246.
|
|