Affiliation:
1. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ, ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Bu çalışmada, özellikle Karadeniz Bölgesinde önemli bir yere sahip olan fındığın dünü ve bugünü araştırılarak bitkinin Türkiye’de üretimi ve yayılımı, ihracat bilgileri ile yiyecek bitkisi olarak kullanımı açısından bir değerlendirme yapılmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, ikincil verilerden yararlanılmıştır. Literatür taraması tekniği kullanılan çalışmada, farklı kaynaklardan yararlanılarak tarama gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarında fındık bitkisinin mutfaklarda tüketiminin yanı sıra beslenme, sağlık ve kültür açılarından kullanımı ile ilgili bulgulara yer verilmektedir. Bulgularda fındığın Türkiye özelinde kullanım ve tüketim bilgileri de yer almaktadır. Karadeniz Bölgesinin doğu kesimleri başta olmak üzere, ağırlıklı olarak fazla eğimli arazilerde yetişen fındık bitkisi, iktisadi boyutta ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamakta, milli gelire ve dış ticarete önemli katkılarda bulunmaktadır. Fındık bitkisinin, ekonomik katkısının yanında kültürel ve sosyal anlamda da topluma olumlu yansımaları olmaktadır. Fındık, insan sağlığına önemli katkılar sağlamasının yanı sıra, kültürel bir değer olarak da kullanılmakta, ayrıca bilimsel çalışmalarda da araştırma sahası ve ürünü olarak da yer almaktadır. Fakat tanıtım yetersizliği, bilgi eksikliği, yüksek fiyatlar, çerez olarak tüketimin yaygın olmaması ile ikame ürünlerin fazlalığı gibi etkenler Türkiye’de fındık tüketiminin çoğalmasındaki en önemli engeller olarak ön plana çıkmaktadır.
Publisher
Recep Tayyip Erdogan Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference96 articles.
1. Akalın, Handan. Çocuk Beslenmesi, Besin Hazırlama, Pişirme, Saklama ve Sunum-I. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, 2014.
2. Akkaya, Aydın. “Organik Buğday Tarımı Ülkemizde Hangi Koşullarda Daha Uygun Alternatif Olabilir”. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, Cilt 21. Sayı 1. 2018: 100-105.
3. Akman, Mehmet. Mustafa Mete. Türk ve Dünya Mutfakları. Konya: Pak-Sil Ltd. Şti., Yayın No: 002, 1998.
4. Alkan, Işıl. “Samsun İli Terme İlçesinin Ova ve Yüksek Kesiminde Fındık Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
5. Altun, Mehmet. Saliha Esin Çelik, Kubilay Güçlü, Mustafa Özyürek, Erol Erçağ, Mustafa Reşat Apak. “Total Antioxidant Capacity and Phenolic Contents of Turkish Hazelnut (Corylus avellana l.) Kernels and Oils”. Journal of Food Biochemistry, Sayı 37. (2013): 53-61.