Affiliation:
1. TC Sağlık Bakanlığı
2. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kurumlar arası somut farklılıkların giderek azaldığı günümüzde, sürdürülebilir rekabet perspektifinden bakıldığında, kurumlar için insan odaklı unsurların ön plâna çıktığı gözlenmektedir. Çalışanların iş tatmini kavramı önemini uzun yıllarca korumuş, son zamanlarda ise psikolojik sözleşme ihlâli kavramı önem kazanmaya başlamıştır. Toplumların inşası, gelişimi ve değişiminde yükseköğretim ve akademisyenler önemli bir konuma sahiptir. Söz konusu sağlık alanı olunca konunun önemi bir kat daha artmaktadır. Bu çalışmanın amacı sağlık alanında görev yapan akademisyenlerin iş tatmini üzerinde psikolojik sözleşme ihlâl algısının etkisini tespit etmek, organizasyon için önemli bir çıktı olan iş tatmini ve boyutları ile psikolojik sözleşme ihlâl algısı ve boyutları arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Bu amaçla Ankara ilinde, üniversitelerin tıp ve diş hekimliği hariç sağlık alanında eğitim veren bölümlerinde görev yapan 409 akademisyenin katılımı ile bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Veriler elektronik anket yöntemi ile toplanarak istatistiksel analize tâbi tutulmuş; korelasyon ve regresyon analizi sonuçları özetlenerek sunulmuştur. Regresyon analizi sonuçlarına göre ilişkisel ihlâlin, iş tatmini boyutları üzerinde daha etkili olduğu gözlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre çeşitli öneriler sunulmuştur.
Publisher
Gazi Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi
Reference77 articles.
1. Agarwal, U. A. (2017). “Linking Psychological Contract Breach, Innovative Work Behaviour and Collectivism: A Moderated Mediation Model”, International Journal of Innovation Management, 21 (7), (1750056), 1-31.
2. Agbozo, G. K. Bonnah, E. A. Hoedoafia, M. A. Atakorah, Y. B. (2018). “The Role Psychological Contract Plays in Organizational Behaviour: A Case Study of a Public University in Ghana”, European Scientific Journal, 14 (23), 34-56.
3. Albalawi, A. S. Naugton, S. Elayan, M. B. Sleimi, M. T. (2019). “Perceived Organizational Support, Alternative Job Opportunity, Organizational Commitment, Job Satisfaction and Turnover Intention: A Moderated-mediated Model”, Organizacija, 52 (4), 310-324.
4. Alparslan, A. M. (2014). “Öğretim Elemanlarının İşlerinden Tatmin, Üniversitelerinden Memnun ve Gönüllü Olmalarındaki Öncüller: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Bir Araştırma”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (11), 82-101.
5. Anderson, N. Ones, D. S. Sinangil, H. K. Viswesvaran, C. (2001). “Handbook of Industrial, Work & Organizational Psychology Volume 2: Organizational Psychology.” 2001. London, 25-46, 133-141.