Türkiye’de Yemek Tarihçiliği

Author:

Çakir Ahmet1,Kaya Beytullah1ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu makalede Türkiye’de yemek tarihçiliğinin ne zaman ve hangi nedenlerden dolayı ortaya çıkmıştır ve gelişmiştir; kaynakları nelerdir, yemek tarihçiliği çalışmalarına diğer sosyal bilimlerin ne gibi katkıları vardır ve bu çalışmalara bir medeniyet perspektifinden bakılabilir mi sorularına tarihi metinler ve güncel literatür kapsamında cevap aranmıştır. Bu kapsamda yemek tarihçiliği çalışmalarının Tanzimattan beri devam eden kendi yemek kültürünü küçümseme ve Batı yemek kültürünü yüceltmeye bir karşı çıkış olarak Cumhuriyetin kuruluşundan sonraki 10 yıl içinde başladığı ve bu tepkinin günümüze kadar farklı araştırma ve platformlarda dile getirildiği verilen örneklerle ifade edilmiştir. Makalede sosyoloji, antropoloji, tıp ve arkeoloji gibi sosyal bilimlerin yemek tarihi çalışmalarına katkısı incelenmiş, yemek tarihçiliği araştırmalarında kullanılan kaynaklar ve kullanılması gereken kaynaklara vurgu yapılmıştır. Makalede ayrıca, Türk mutfağının kendinden önceki bir çok millet ve kültür mutfağı uygulamalarını içinde barındıran zengin bir mutfak mirasına sahip olduğuna vurgu yapılarak yemek tarihçiliği konusuna ulusalcı bir bakış açısıyla değil bir medeniyet perspektifinden bakılması gerektiği ortaya konulmuştur. Makale sonucunda bireyin ait olduğu yemek kültürünün kendi kimliğini oluşturduğunu ve hangi medeniyete mensup olduğunu ortaya koyduğu vurgulanarak üniversitelerdeki tarih ve medeniyet bölümlerinin yemek tarihçiliği konusuna sahip çıkması halinde öğrencilerin ve yeni neslin tarihe bakış açılarının gelişip zenginleşeceği belirtilmiştir.

Publisher

Istanbul Sabahattin Zaim University

Reference132 articles.

1. Ağarı, Şerife. “Gelibolulu Ali’nin Surnamesinde Osmanlı Yemek Kültürü”, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma Dergisi, S.7 (2018) 106-123.

2. Algan, Ayla. Classical Turkish Cooking, California: William Morrow Cookbooks, 1991.

3. Ali, Gelibolulu Mustafa. Meva'idü'n-Nefais Fi Kavâ’idü’l-Mecâlis, çev. Cemil Yener. İstanbul Hünkâr Yayınevi, 1975.

4. Alpargu, Mehmet. “12. Yüzyıla Kadar İç Asya’da Mutfak Kültürü”, Türk Mutfağı, Ed: Arif Bilgin ve Özge Samancı,

5. Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2008:17-25.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3