Affiliation:
1. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
2. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı covid-19 pandemi sürecinde bireylerin kaygı düzeyi ve beslenme tutumu ilişkisini incelemektir. İstanbul’da ikamet eden 20 ile 65 yaş arası bireyler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmaya 276 kadın ve 176 erkek olmak üzere 452 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi kullanılmıştır. Kişisel bilgi formunda demografik bilgileri içeren sorulara ek olarak Covid-19 ile ilgili haberleri takip etme sıklığı, alınan tedbirler ve endişelenme nedeni gibi sorulara da yer verilmiştir. Verilerin analizi SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre kadınların anksiyete düzeyleri erkeklerin aksiyete düzeylerine göre daha yüksektir. Kısıtlayıcı yeme ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Dışsal yeme ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Fakat duygusal yeme ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Evde kalınan süre boyunca gıdaya erişim kolaylığının ve evde geçirilen zamanın uzamasının, mevcut kaygı düzeyi ile birlikte dışsal yeme tutumunu ve kısıtlayıcı yeme tutumunu tetiklediği düşünülmektedir.
Publisher
Istanbul Sabahattin Zaim University
Reference33 articles.
1. Ainsworth MDS, Bell SM. (1969). Some contemporary patterns of mother-infant interaction in the feeding situation. In: Ambrose A, ed. Stimulation in early infancy. London: Academic Press.Balkhair, AA. (2017). Covid-19 pandemic: a new chapter in the history of ınfectious diseases. Oman Medical Journal. 35(2):123.
2. Ball-Rokeach SJ, DeFleur ML. (1976). A dependency model of mass-media effects. Communication Research. 3(1):3-21.
3. Beck AT, Epstein N, Brown G, Steer RA. (1988). An inventory for measuring clinical anxiety: Psychometric properties. J Consult Clin Psychol. 56:893-897.
4. Biçer İ, Çakmak C, Demir H, Kurt ME. (2020). Koronavirüs anksiyete ölçeği kısa formu: türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması. Anatolian Clinic Journal of Medical Sciences. 25(1):216-225.
5. Brooks SK, Webster RK, Smith LE, et al.(2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. Lancet. 395:912-920.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献