Affiliation:
1. İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ
2. IZMIR DEMOCRACY UNIVERSITY
Abstract
Savuma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki literatürde uzun zamandır tartışılan bir konudur. Savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin olduğunu savunan birçok görüşün mevcut olması literatürde bu ilişki üzerinde bir uzlaşı sağlanamadığını ortaya koymaktadır. Günümüzde birçok ülkenin bütçesinden savunma harcamalarına ayırdıkları miktar kamu bütçe giderlerinin büyük bir kısmını oluşturması bu konu üzerinde yapılacak çalışmaların ilerlemesi adına önem taşımaktadır. Savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkilerini derinlemesine araştırmak hem ekonomi politikalarını hem de ulusal güvenlik stratejilerini daha iyi şekillendirilmesine yardımcı olabilecek öneriler bulunmasına yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın amacı Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI)’nden alınan verilerle 2021 yılında en çok savunma harcaması yapan beş G20 ülkesi (ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Hindistan)’ nin 2000-2021 yılları arasındaki panel veri setini kullanarak savunma harcamalarının ekonomik büyümeye olan etkilerini panel regresyon yöntemi kullanarak test etmektir. Çalışmanın ampirik bulguları savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Reference30 articles.
1. Atesoğlu , H., & Mueller, M. (1990). Defence spending and economic growth. Defence and Peace Economics, 2(1), s. 19-27.
2. Aydın, C. (2021). Savunma harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisinde armey eğrisinin geçerlililiği: orta doğu ülkeleri örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
3. Benoit, E. (1973). Defence and economic growth in developing countries. lexington books.
4. Benoit, E. (1978). Growth and defence in developing countries. Economic Development And Cultural Change, 26(2), s. 271-280.
5. Chang, H.C., Huang, B.-N., & Yang, C. (2011). Military expenditure and economic growth across different groups: A dynamic panel Granger-causality approach. Economic Modelling, 28(6), s. 2416-2423.