Affiliation:
1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ, İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ
2. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR ANABİLİM DALI (DİSİPLİNLERARASI)
Abstract
Sosyal dışlanma, bir bireyin veya grubun bazı nedenlerden dolayı toplumun dışına itilmesi anlamına gelmektedir. Dışlanma toplumsal yaşamda her alanda karşımıza çıkan en büyük sorunlardan biridir. Bireyler birçok nedenden dolayı ötekini dışlama durumundadırlar. Etnik kökenden dolayı dışlama ise tüm toplumlarda yaygın bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Roman vatandaşlar da etnik kökenden dolayı dışlanmaya maruz kalan gruplardan biridir. Roman vatandaşlar eğitim, siyaset, sağlık gibi alanların yanında istihdam alanında da dışlanmaya maruz kalmaktadırlar ve çalışma/iş hayatına katılımlarında sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Araştırmanın konusu Roman olmayan işverenlerin işe alım ve çalışma hayatında Romanlarla ilgili düşünceleri, dışlama ve ötekileştirmeye bakış açılarını analiz etmektir. Araştırmanın kapsamını Zonguldak şehir merkezinde işletme sahibi olan, Roman olmayan işverenlerin dışlama, ayrımcılık ve ötekileştirmeye yönelik düşünceleri ve Romanlar hakkındaki damgalama durumu hakkındaki bilgi düzeyleri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı ise Roman olmayan işverenlerin gözünden, Romanların istihdam edilmesinde karşılaşılan problemleri ve işverenlerin Roman vatandaşları işe alma konusundaki tutumlarını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılarak yorumlanmış ve analiz edilmiştir. Roman vatandaşların istihdamda dışlanma ve ayrımcılığa uğramalarının nedenlerinin büyük çoğunluğunun onların bazı olumsuz özelliklerinden ve işverenlerin Roman vatandaşlara karşı olan önyargılarından kaynaklandığı, etnik kökenin istihdamda dışlanma ve ayrımcılığın en belirgin özellik olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Reference24 articles.
1. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Roman Eylem Planı, Erişim Tarihi: 28 Eylül 2022, https://romsid.com/wp-content/uploads/2021/02/roman-vatandaslara-yonelik-ii-asama-eylem-pl.pdf
2. Akduman, G. (2020). İşe Alım Sürecinde Benzerlik Etkisi: Aday ile Değerlendirici Arasındaki Kişilik Benzerliğinin Değerlendirme ve Seçim Üzerindeki Rolü. İş'te Davranış Dergisi, 5 (1), 26-37.
3. Akkan, B. E., Deniz, M. B., Ertan, M. (2011). Sosyal Dışlanmanın Roman Halleri. (1. Basım). Anadolu Kültür Yayınları: İstanbul.
4. Akmaz, A., Erbaşı, A. (2017). Psikolojik Kontrat İle Örgütsel Bağlılık Ve Örgütsel Güven İlişkisi: Mersin İlindeki 4 Ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir Uygulama. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17 (4), 125-154.
5. Asoy, E. (2018). Toplumsal Cinsiyet Ayrımı ve Cam Tavan Sendromu Üzerine Oyun Teorisi Modeli: Cam Tavanın Kırıldığı Oyun Dengesi. Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi. 2 (2), 85-95.