Affiliation:
1. DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
2. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, BURSA YÜKSEK İHTİSAS SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ANESTEZİYOLOJİ ANABİLİM DALI
3. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, CERRAHİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI
Abstract
AMAÇ: Lomber disk hernilerinde (LDH) minimal invaziv bir girişim olan transforaminal epidural steroid enjeksiyonu (TESE) uygulaması hastaların ağrılarını önemli ölçüde azaltılabilir. Çalışmamızda radikülopatik semptomları olan, cerrahi işlem uygulanmamış tek mesafe LDH olgularında TESE’nin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2007- 2011 tarihleri arası, TESE uygulanmış hastaların medikal kayıtları retrospektif olarak incelendi. TESE girişimi öncesinde ve sonrasında ilk 6 aylık kontrollerindeki vizüel analog skala (VAS), düz bacak kaldırma (DBK) testi ve hasta memnuniyet skorları değerlendirildi.
BULGULAR: 105 hasta (21 erkek, 84 kadın) değerlendirildi. Kontrol VAS ve DBK testi değerleri girişim öncesi değerlerle kıyaslandığında anlamlı iyileşmeler olduğu saptandı. Olguların 1, 3. ve 6. ay kontrol VAS değerleri, girişim öncesi VAS değerlerine göre anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.001). Olguların 1, 3. ve 6. ay DBK testi değerlerinde de girişim öncesi DBK testi değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düzelme olduğu görüldü (p<0.001). Girişim öncesi VAS’a göre 1. ay kontrol VAS’da %85,71 başarı, 3. ay VAS’da %87,62 başarı ve 6. ay VAS’da %47,62 başarı elde edildi. TESE sonrası 1. ayda hastalarda %95.2, 3. ayda %93.3, 6. ayda ise %86.7 oranında hasta memnuniyeti görüldü.
SONUÇ: LDH’ne bağlı olarak gelişen radikülopatik ağrıda TESE uygulanabilecek minimal invaziv bir yöntemdir.
Publisher
Afyon Kocatepe University