Abstract
Tarım sektöründe çalışan kadınların sosyo-ekonomik ve mülkiyete ilişkin durumlarını ve sorunlarını irdelemek amacıyla yapılan bu çalışma Adıyaman ili özelinde 40 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, kadınların eğitim, gelir ve mülkiyet durumları, yaşam koşulları, finansal erişimleri, beklenti ve talepleri gibi birçok konuya dair bulguları kapsamlı biçimde ortaya çıkarmak amacını gütmüştür. Yapılan görüşmeler Maxqda programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma tarım alanında çalışan kadınların en çok hayat pahalılığı ve geçim şartlarında zorluklar yaşadığını ortaya koymuş, geleceğe yönelik en büyük beklentilerinin de çocuklarının eğitim hayatlarına devam etmeleri olduğunu göstermiştir. Kadınların finansal erişimine ve mülk edinimine ilişkin önemli sınırlamaların olduğu da çalışmaların bulguları arasında yer almıştır.
Funder
Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
Publisher
Eskisehir Osmangazi University Journal of Economics and Administrative Sciences
Reference34 articles.
1. Almaz, W., (2007), Women’s Access to and Control over Land in the Current Land Administration System in Two Rural Kebeles In Ada’a Woreda of Oromia Region, Addıs Ababa Unıversity, https://cgspace.cgiar.org/bitstream/handle/10568/618/Thesis_AlmazWomen.pdf?sequence=1&isAllowed=y, Erişim: (E03.05.2023).
2. Altınpıçak, T., Gülçubuk B., (2003), “Ankara İli Polatlı İlçesinde Gezici Kadın Tarım işçilerinin Çalışma ve Yaşam Koşulları”, Tarım Bilimleri Dergisi 2004,10 (1) 59-66.
3. Bağış, R. C. (2020), “Her Mevsimin İşçileri: Denizli’de Mahalli Mevsimlik Tarım İşinde Çalışan Kadınlar”, Ç. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29(4), 138-150.
4. Baş, L., Ciğerci Ulukan, N. (2020), “Fındık Tarımında Mevsimlik Çalışan Yerli Kadın İşçiler: Fatsa Örneği”, Fiscoeconomia, 4(1), 111-131.
5. Bozdemir, M., Gülçubuk, B., Bayramoğlu, Z. (2021), “Kırsal Alandaki Kadınların Girişimci Niteliklerinin ve Girişimcilik Becerilerinin Belirlenmesi: Konya İli Araştırması”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(Özel Sayı), 87-106.