Sivil Toplum Örgütlerinin Kavramsal ve Tarihsel Gelişimi

Author:

OLÇAR Kemal1ORCID

Affiliation:

1. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) son dönemde küresel ve yerel politika yapım ve karar alma süreçlerindeki rolü anlamlı şekilde artmıştır. Özellikle devlet mekanizmasının yeterince ilgi göstermediği veya yeterli yeteneğe sahip olmadığı alanlarda üçüncü sektör olarak STK’ların varlığı ve fonksiyonu toplumsal gelişime katkı sağlamıştır. Bu bağlamda özellikle “sivil”, “sivil toplum” ve “sivil toplum kurumu” kavramlarının tarihsel ve teorik perspektiften incelenmesi örgütlenmenin önemini ortaya çıkaracaktır. Diğer taraftan STK’ların işlev alanlarının çeşitliliği, kâr amacı gütmemeleri ve gönüllülük esasına dayanan özellikleri ve diğer olanakları bireysel özgürlüklere de alan açabilecektir. Aynı zamanda karar verme süreçlerinin daha demokratik yürütülebilmesi ve ulusal/küresel refahın dengeli/eşit dağılımının gerçekleşebilmesi için, STK’ların kurumsal anlamda rolünün artabileceği ve politika üretiminin hiyerarşik kalıplarının yerini işbirlikçi ağ benzeri müzakere ve pazarlık türlerine bırakabileceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede yapılan çalışmada sivil toplum olgusuna ilişkin kavramsal veriler ve örgütlenme ile ilgili konular tarihsel süreç ile birlikte tanımlanacak ve toplumsal değişime katkıları nitel araştırma yöntemi ile araştırılacaktır.

Publisher

Sam Satinalmamotoru Bilgi Teknolojileri Ve Ticaret A.S.

Reference30 articles.

1. AKATAY, A. ve HARMAN, S. (2017). Sivil Toplum Kuruluşları: Yönetim, Yönetişim ve Gönüllülük. Ekin Basım Yayın Dağıtım.

2. AKBAL, İ. (2017). Sivil Toplum: Sivil Toplum Düşüncesi, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kamu Yönetiminde Karar Alma Üzerine Etkisi, Konya: Çizgi Kitabevi.

3. ASLAN, S. (2010). Sivil Toplum: Kavramsal Değişim ve Dönüşüm, Cilt:9, Sayı:33, ss. 188-212, Dicle Üniversitesi: Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi.

4. BEBBINGTON, A. & HICKEY, S. (2006). NGOs and Civil Society. The Elgar Companion to Development Studies, pp. 417-423. Edited by D.A. Clark.

5. BROWN, L. D. & MOORE, M. H. (2001). Symposium: New Roles and Challenges For NGOS, Accountability, Strategy, and International Nongovernmental Organizations. Harvard University, Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, Vol. 30, No. 3, Sage Publications, pp. 572-574.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3