Affiliation:
1. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Abstract
Maden mühendisliği mesleğinin erkek mühendislerin bakış açısıyla irdelenmesi ve bu mesleğin toplumsal cinsiyet eşitliği penceresinden incelenmesi bu çalışmanın temel kapsamını meydana getirmektedir. Bu çalışma, eş zamanlı olarak, ülkemizde maden mühendisliği eğitimi almış ve halen mesleğini icra etmekte olan maden mühendislerinin karşılaştıkları cinsiyetçi rollere dayalı sorunları tanımlamayı ve çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda 143 katılımcının görüşleri temel alınarak bir saha çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada katılımcıların cevaplaması istenilen ve iki kısımdan oluşan araştırma soruları dijital ortamda dağıtılmıştır. Soruların ilk bölümü demografik bilgiler, ikinci bölümü ise katılımcıların mesleklerini cinsiyet temelli değerlendirmelerine ilişkindir. Çalışmadan elde edilen veriler değerlendirilmiş, yorumlanmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Reference34 articles.
1. [1] Korkmaz A, Başer M. “Toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında ataerkillik ve iktidar ilişkileri”. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 28(1), 71-76, 2019.
2. [2] Özçatal EÖ. “Ataerkillik, toplumsal cinsiyet ve kadının çalışma yaşamına katılımı”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(1), 21-39, 2011.
3. [3] Güneş F. “Feminist kuramda ataerki tartışmaları üzerine eleştirel bir inceleme”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(2), 245-256, 2017.
4. [4] Demren Ç. Ataerkillik ve erkeklik biçimlerinin karşılıklı ilişkileri ve etkileşimleri. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2001.
5. [5] Hatmaker DM. “Engineering identity: Gender and professional identity negotiation among women engineers”. Gender, Work and Organization, 20(4), 382-396, 2013.