Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma, erkeklik tesisi ile duygular arasındaki ilişkiyi duygular sosyolojisi ve cinsiyet çalışmaları kesişiminde analiz etmektedir. Çalışma, erkeklik çalışmalarına ve ülkemizde yeni gelişen bir alan olan duygu sosyolojisi ve cinsiyet çalışmaları kesişimine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, 18-25 ve 26-40 olmak üzere iki farklı yaş grubundan İzmir'de yaşayan toplam 50 erkekten oluşan örneklem üzerinden toplanan nicel ve nitel veriler sunulmaktadır. Çalışma, nicel verilerden yararlanmakla beraber tematik analize bağlı nitel yaklaşıma dayanmaktadır. Çalışma bulguları, iki yaş grubunda da duygusallığa bağlı erkeklik tesisinin etkilerinin olduğunu sunmaktadır. Buna karşın iki yaş grubunda geleneksel erkeklik tesisi ile farklı kurulan ilişkiler göze çarpmaktadır. Duygusal ifade ve erkeklik tesisi ilişkisinde duygusallığa duyulan mesafe, iletişim zorluğu, sert ifade baskısı, zayıf gözükmekten kaçınma, kalıp yargıyı içselleştirme ana temalar arasında olmaktadır. Aile ve arkadaşlardan oluşan toplumsal çevre, kuşaklar arası dönüşen erkeklik biçimleri ve yaşa bağlı farklı hissedilen baskı ve kontroller bu temaların deneyimlenmesinde farklar oluşturmaktadır. Toplumsallaşma ve aile içerisinde öğrenilen duygular, duygu ve ifade etme kuralları cinsiyete bağlı olarak anlam kazanmakta ve bu anlamlar, toplumsal çevre ile ilişki içerisinde kontrol, baskı, alay, dışlama gibi mekanizmalarla pekiştirilmektedir. Bu baskıyı ve buna bağlı olarak stresi hissetme, toplumsal dönüşüme, toplumsal konuma ve yaşa göre farklılaşabilmektedir; ergenliğe ve beliren yetişkinlik baskısını daha fazla hissetmeye yakın olan kuşakta daha fazla hissedilmektedir.
Publisher
Dokuz Eylil University Graduate School of Social Sciences
Reference61 articles.
1. Afşar, S. (2020) Erkeklikler. Ö. S. Özateş-Gelmez & S. Taşdemir-Afşar (Der.), Toplumsal cinsiyet aktivizmi: Kuramdan uygulamaya içinde (ss. 121-168). Ankara: Gazi Kitabevi.
2. Ahmed, S. (2015). Duyguların kültürel politikası. İstanbul: Sel Yayıncılık.
3. Alsop, S. (Der.). (2005). Beyond Cartesian dualism: encountering affect in the teaching and learning of science. The Netherlands: Springer.
4. Altınoluk-Düztaş, D. (2019). Hegemonik erkekliğin akademide yeniden inşası. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Ege Üniversitesi, Sosyoloji Anabilim Dalı, İzmir.
5. Barbalet, J. (2002). Introduction: why emotions are crucial. J. Barbalet (Der.), Emotions and sociology içinde (ss.1-9). Oxford: Blackwell Publishing.