ENERJİ GÜVENLİĞİ ÜZERİNE YENİDEN DÜŞÜNMEK VE KAVRAMSALLAŞTIRMAK: ÇİN ÖRNEĞİ

Author:

AKTAN Özgenur

Abstract

Bu çalışma, enerji güvenliği kavramını incelemekte ve iklim krizi bağlamında alternatif bir paradigma önermektedir. Bu bağlamda enerji güvenliğine yönelik Uluslararası İlişkiler disiplinindeki ana akım ve çağdaş yaklaşımların ön kabulleri incelenecek ve realist, liberal, çevresel ve insan güvenliği olmak üzere dört çeşit yaklaşımda formüle edilecektir. Bu yaklaşımlar, geleneksel ve çağdaş enerji güvenliği paradigmaları olarak sınıflandırılacaktır. Bu çalışma, realist ve liberal yaklaşımlarla bağlantının enerji güvenliği alanındaki hâkim strateji olduğunu ve bu nedenle, enerji ve güvenlik arasındaki ilişkinin yeniden kavramsallaştırılması gerektiğini ileri sürmektedir. Çevresel ve insan güvenliği yaklaşımları, enerji güvenliğinin sınırlarını derinleştirmede etkili olmuş olsa bile hem ana akım hem de çağdaş enerji güvenliği paradigmaları için eleştirel bir yaklaşım gereklidir. Bu bağlamda çağdaş enerji güvenliği paradigmasının sorunlu yönlerini vurgulamak için Çin'in enerji güvenliği politikalarına odaklanılacaktır. Akabinde, iklim krizi bağlamında bir paradigma arayışı içerisindeki enerji güvenliği politikaları için normatif ve disiplinlerarası bir çerçeve olarak gezegensel güvenlik kavramı önerilecektir.

Publisher

Dokuz Eylil University Graduate School of Social Sciences

Subject

General Medicine

Reference81 articles.

1. Aktan, Ö. (2020). Understanding Planetary Security: A Post-humanist Paradigm in Approaching Energy Security and Climate Crisis (Master’s Thesis). Istanbul Technical University, Graduate School of Arts and Social Sciences. Available from YÖK National Thesis Center Database. Thesis No. 629559.

2. APEC (2007). “A Quest for Energy Security in the 21st Century: Resources and Constraints”. Asia Pacific Energy Research Centre (APERC), Institute of Energy Economics, Japan.

3. Aristotle, & Reeve, C.D.C. (2016). Metaphysics. (Trans. with Introduction and Notes by C. D. C. Reeve). Indianapolis, Cambridge: Hackett Publishing Company, Inc.

4. Ascensão, F., Fahrig, L., Clevenger, A. P., Corlett, R. T., Jaeger, J.A.G., Laurance, W. F., & Pereira, H. M. (2018). “Environmental challenges for the Belt and Road Initiative”. Nature Sustainability, 1(5), 206-209.

5. Belt and Road Portal (n.d.). “Profiles”. In International Cooperation. https://eng.yidaiyilu.gov.cn/info/iList.jsp?cat_id=10076 (10.05.2021).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3