Affiliation:
1. ORDU ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
2. Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
3. SAKARYA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ
4. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Çalışma, Sapanca destinasyonunun turistik çekicilik unsurları ele alınarak, İstanbul’daki yerli turistlerin Sapanca’yı tercih etme motivasyonlarının irdelenmesi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Toplam 15 katılımcıdan veriler alınmış ve raporlanmıştır. İstanbul'dan Sapanca'yı ziyaret eden yerli turistlerin ortak motivasyonları, Sapanca'nın konumu, İstanbul'a yakınlığı ve ilçenin doğal güzellikleridir. İstanbul'da yaşayanlar, ilçenin aktivite olanaklarının ziyaretlerinde önemli bir etken olduğunu belirtirken, aynı zamanda İstanbul'a yakınlığının ve doğal zenginliklerinin de bu tercihi desteklediğini ifade etmektedirler. Ayrıca, sakinlik arayışı ve İstanbul'un stresinden kaçma düşüncesi de Sapanca'yı tercih etme nedenlerinin önemli temalarıdır. Araştırmanın sonuçları İstanbullu yerli turistlerin, Sapanca’yı doğası ve konumu (İstanbul’a olan yakınlığı) nedeniyle tercih ettiğini ortaya koymaktadır. Sapanca’nın doğası, sessizlik arayışında olan İstanbullu için İstanbul’un kalabalığından ve onun doğurduğu stresten uzaklaşmak için Sapanca’yı ziyaret ettiğini ortaya koymaktadır. Çalışma Sapanca’yı ziyaret eden turistlerin hem motivasyonlarını hem de Sapanca’ya yönelik değerlendirmelerini içermektedir. Bu nedenle çalışmanın Sapanca’daki turizmle ilgili tüm paydaşların karar alma ve faaliyet süreçlerine rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Publisher
Sakarya University of Applied Sciences
Reference33 articles.
1. Acar, D. (2020). Turizm tarihi incelemelerinin yaygınlaşması neden önemlidir? Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 31(1), 96-100.
2. Aldemir, T., Işkın, M. ve Şengel, Ü. (2020). TV yemek programlarının popüler kültür algısı ve gençlerin eğitim-meslek seçimlerine etkileri. Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler Dergisi, 3(12), 971-986.
3. Aydoğdu, A. ve Duman, S. (2017). Destinasyon çekicilik unsuru olarak gastronomi turizmi: Kastamonu örneği. Turar Turizm ve Araştırma Dergisi, 6(1), 4-23.
4. Berbel-Pineda, J. M., Palacios-Florencio, B., Ramírez-Hurtado, J. M. and Santos-Roldán, L. (2019). Gastronomic experience as a factor of motivation in the tourist movements. International Journal of Gastronomy and Food Science, 18, 100171.
5. Boğan, E. ve Dedeoğlu, B. B. (2018). Yerel halkın turizmin etkilerine yönelik algılamalarına ilişkin karşılaştırmalı bir çalışma: Alanya ve Sapanca örneği. Sosyal ve Beşerî Bilimler Dergisi, 10(2), 26-41.