Abstract
Hava kirliliği ile ilişkili riskleri daha iyi anlamak ve yönetmek için, hava kirliliği eğiliminin doğru bir şekilde tahmin edilmesi çok önemlidir. Ankara, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nin merkezinde yer almaktadır. Hızlı nüfus artışı, düzensiz kentleşme ve artan sanayileşme nedeniyle, Ankara'da son yıllarda hava kirliliği ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu çalışma kapsamında, 2018-2021 yılları arasında Ankara iline ait bağıl nem, rüzgâr hızı, rüzgâr yönü, hava sıcaklığı, hava basıncı biçimindeki meteoroloji parametrelerinin, partiküler madde (PM10), kükürt dioksit (SO2), azot (NO), azot dioksit (NO2), azot oksit (NOX), karbon monoksit (CO) biçimindeki hava kirliliği göstergeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Meteoroloji parametreleri ile hava kirlilik gösterge değerleri arasındaki ilişkilerin istatistiksel anlamlılığı regresyon analizinden yararlanılmıştır. Bu amaçla, PM10, SO2, NO, NOX, CO verilerine ayrı ayrı regresyon analizleri, meteoroloji parametreleri bağımsız değişkenler olarak alınarak uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, PM10, SO2, NO, NOX, CO düzeyi ile meteorolojik parametreler olan rüzgâr yönü, rüzgâr hızı, bağıl nem, hava sıcaklığı, hava basıncı arasında negatif yönde ilişki olduğunu göstermiştir.
Publisher
Nicel Bilimler Dergisi based at ESOGU Istatistik Danismanlik Uygulama ve Arastirma Merkezi
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference38 articles.
1. Akman, Y. (1990), İklim ve Biyoiklim (Biyoiklim Metodları ve Türkiye İklimleri), Palme Yayınevi, Ankara.
2. Andersen, T.K., Radcliffe, D.E. and Shepherd, J.M. (2013), Quantifying surface energy fluxes in the vicinity of inland-tracking tropical cyclones, Journal of Applied Meteorology and Climatology, 52, 2797-2808.
3. Atalay, İ.E. ve Neslihanoğlu, S. (2021), Türkiye’deki illerin partikül madde (pm10) miktarının değerlendirilmesi ve r programlama dili ile görselleştirilmesi, Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, 7(2), 354-361.
4. Bayram, H. (2005), Türkiye’de hava kirliliği sorunu: nedenleri, alınan önlemler ve mevcut durum, Toraks Dergisi, 6(2),159-165.
5. Bayram, H., Dörtbudak, Z., Fişekçi, E.F., Kargın, M. ve Bülbül, B. (2006), Hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri, dünyada, ülkemizde ve bölgemizde hava kirliliği sorunu, Dicle Tıp Dergisi, 33(2), 105-112.