Z Kuşağının Öğretmenlerinde Bulunması Gereken Yeterlilikler: Bir Durum Çalışması

Author:

ŞAHİN Ayfer1,ASAL ÖZKAN Rabia2,TURAN Büşra Nur2

Affiliation:

1. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ

2. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ

Abstract

Bu çalışmanın amacı; Z kuşağına öğretmenlik yapacak sınıf öğretmenin sahip olması gereken yeterliliklerin sınıf öğretmeni, öğrenci ve veli görüşleri ile belirlemektir. Çalışmada; nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kayseri ilinde yaşayan 30 sınıf öğretmeni, 30 ilkokul öğrencisi ve 30 öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine başvurularak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; sınıf öğretmenlerine göre z kuşağına öğretmenlik yapan sınıf öğretmenlerinde bulunması gereken en önemli mesleki yeterlilik; öğretmenlik mesleğini ve çocukları sevmek, yenilik ve değişimlere açık olmak, güncel olayları takip etmek, sınıf yönetiminde başarılı olmaktır. İlkokul öğrencilerine göre z kuşağına öğretmenlik yapan sınıf öğretmenlerinde bulunması gereken en önemli alan bilgisi yeterlilikleri; teknoloji etkili kullanmak ve yeterli alan bilgisine sahip olmaktır. Velilere göre ise z kuşağına öğretmenlik yapan sınıf öğretmenlerinde bulunması gereken en önemli kişisel yeterlilikler; yaratıcı ve adaletli olmaktır. Çalışmadan ulaşılan sonuçlara göre; öğretmenlerin hızla gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurabilmeleri için mesleki gelişimlerini destekleyecek eğitimler (STEM, robotik kodlama, dijital oyun vb.) düzenlenmesi önerilmiştir.

Publisher

Bayburt Universitesi

Subject

General Medicine

Reference52 articles.

1. Adıgüzel, O., Batur, H. Z., & Ekşili, N. (2014). Kuşakların değişen yüzü ve y kuşağı ile ortaya çıkan yeni çalışma tarzı: mobil yakalılar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(19), 165-182.

2. Ayhün, S. (2013). Kuşaklar arasındaki farklılıklar ve örgütsel yansımaları, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 93 – 112.

3. Barford, I. N., & Hester, P. T. (2011). Analysis of generation Y workforce motivation using multi attribute utility theory. Virginia: A Publication of the Defense Acquisition University.

4. Borich, G. D, (1996). Effective teaching metods. (3rd ed.). Prentice-hall.

5. Bourne, B.B. (2009). Phenomenologıcal study of response to organizational change: baby boomers, generation X, and generation Y (Thesis Number: 3357438) [Unpublished PhD Thesis], University of Phoenix.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3