An Examination of Family Life Satisfaction According to Some Variables

Author:

KİYE Semra1ORCID

Affiliation:

1. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Aile yaşam doyumu, bireylerin aile üyeleri ile bir aradayken yaşadıkları duygusal atmosferi ifade eder. Bu çalışmanın amacı aile yaşam doyumu düzeylerini yaş, cinsiyet, medeni durum, ebeveynlik durumu, evlilik süresi, çocuk sayısı, eğitim düzeyi ve yaşanan bölge değişkenlerine göre incelemektir. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın örneklemini Türkiye’nin beş bölgesinde yaşayan, 18 yaş üstü evli, bekâr ve boşanmış bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların aile yaşam doyumu düzeylerinin ve demografik bilgilerinin belirlemesi amacıyla Aile Yaşam Doyumu Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre aile yaşam doyumu düzeyleri cinsiyet ve çocuk sayısı değişkenlerine göre farklılaşmazken; yaş, medeni durum, ebeveynlik durumu, eğitim düzeyi ve yaşanan bölge değişkenlerine göre farklılık göstermektedir. Elde edilen sonuçlar alanyazın çerçevesinde tartışılarak önerilerde bulunulmuştur.

Publisher

Bayburt Universitesi

Subject

General Medicine

Reference33 articles.

1. Aykaç, M. (2019). Aile yaşam doyumuyla çocuk yaşam kalitesi arasındaki ilişki. (Tez No. 561548) [Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi-Antalya]. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi.

2. Cavga, Z. (2019). Lise öğrencilerinde aile yaşam doyumu ile psikolojik dayanıklılık ve sosyal medya kullanım bozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi (Tez No. 586513) [Yüksek lisans tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi-İstanbul]. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi.

3. Creswell, J. (2017). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research. Saddle River, NJ: Prentice Hall.

4. Çalışkan, M., Toker, M., & Özbay, Y. (2017). Aile yaşam doyumu ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi, 2(1), 1-9.

5. Çetintaş, A. (2021). Ergenlerde aile yaşam doyumu ile psikolojik sağlamlık ve duygusal özerklik arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Tez No. 696397) [Yüksek lisans tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi-İstanbul]. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3