Affiliation:
1. SIVAS CUMHURIYET UNIVERSITY, FACULTY OF EDUCATION
2. CUMHURIYET UNIVERSITY
Abstract
Bu araştırmanın amacı; okul psikolojik danışmanlarının yaşam kalitesi ve psikolojik danışma öz-yeterliği düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Ruh sağlığı çalışanlarında yaşam kalitesinin önemli bileşeni eşduyum yorgunluğu bu çalışmada ayrıntılı incelenmiştir. İlişkisel desenle tasarlanan bu nicel araştırmanın katılımcıları, 2021-2022 eğitim öğretim yılında çeşitli okul kademelerinde görev yapmakta olan kolay ulaşılabilir örneklemeyle ulaşılmış 208 okul psikolojik danışmanından oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aşamasında “Kişisel Bilgi Formu”, “Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇYKÖ)” ve “Psikolojik Danışma Öz-Yeterlik Ölçeği (PDÖÖ)” kullanılmıştır. Veriler normal dağıldığından dolayı Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi, bağımsız örneklemler t Testi, ANOVA ve LSD Post Hoc teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre, okul psikolojik danışmanlarında psikolojik danışma öz-yeterliği ile eşduyum yorgunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişki vardır. Ayrıca eşduyum yorgunluğu ve psikolojik danışma öz-yeterliği puanları cinsiyete ve lisansüstü eğitim değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmazken; kıdem değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Ortaya çıkan bulgular, ilgili araştırmalar ışığında tartışılmıştır.
Reference71 articles.
1. Aslan, H., Erci, B., & Pekince, H. (2022). Relationship between compassion fatigue in nurses, and work related stress and the meaning of life. Journal of Religion and Health, 61, 1848–1860.
2. Aydemir, A. (2021). Psikolojik danışmanların mesleki tatmin, tükenmişlik ve merhamet yorgunluğu düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi (Tez No. 699760) [Yüksek lisans tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi-Samsun]. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi.
3. Aydın, F., & Odacı, H. (2020). School counsellors’ job satisfaction: What is the role of counselling self-efficacy, trait anxiety and cognitive flexibility? Journal of Psychologists and Counsellors in Schools, 1–14.
4. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84(2), 191-215.
5. Bandura, A. (1986). Social foundation of thought and action: A social cognitive theory. Prentice Hall.