YABANCI UNSURLU FİKRÎ MÜLKİYET UYUŞMAZLIKLARINDA “KORUMA ÜLKESİ HUKUKU” (LEX LOCI PROTECTIONIS) KAVRAMININ BELİRSİZLİĞİ

Author:

Aygül Musa1ORCID,Altıntaş Açıkgöz Elif Hande2ORCID

Affiliation:

1. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ

2. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ

Abstract

Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK) m. 23/1 hükmüne göre fikrî mülkiyete ilişkin haklar, koruma ülkesi hukukuna (lex loci protectionis) tâbidir. Ancak bu noktadaki esas sorun, lex loci protectionis terimiyle kastedilen hukukun, hangi ülke hukuku olduğudur. Lex loci protectionis’in davaya bakan mahkemenin hukuku (lex fori) olabileceğini ifade edenler olduğu gibi, ihlâl yeri hukuku (lex loci delicti) veya fikrî mülkiyet hakkının menşe yeri (lex originis) olduğunu kabul eden yazarlar da vardır. Türk öğretisindeki yaklaşım lex loci protectionis’in davacıya tek taraflı bir hukuk seçimi imkânı verdiği yönündedir. Buna göre birden fazla devlette korunan fikrî hak, bu devletlerde aynı kişi tarafından ihlâl edilmişse davacı, koruma ülkesi hukuklarından birisinin uygulanmasını seçebilir. Kanaatimizce bu yöndeki bir yaklaşım fikrî mülkiyet haklarının mülkîliği ilkesine uygun düşmemektedir. Çalışmamızda, karşılaştırmalı hukuktaki görüşler ve mahkeme kararlarından hareketle lex loci protectionis’in özellikle lex loci delicti, lex originis ve lex fori ile farkı açıklanacak ve lex loci protectionis’in ülkesellik ilkesi ile uyumlu anlamı ortaya konulmaya çalışılacaktır.

Publisher

Ankara Yildirim Beyazit Universitesi

Reference31 articles.

1. Akıncı Z, Milletlerarası Özel Hukuk (1th edn, Vedat 2020).

2. Ancel M, Binctin N, Drexl J and others, International Law Association's Guidelines on Intellectual Property and Private International Law ("Kyoto Guidelines"): Applicable Law, 2021, accessed 31.10.2023.

3. Aybay R and Dardağan E, Uluslararası Düzeyde Yasaların Çatışması (Kanunlar İhtilafı) (2th edn, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları 2008).

4. Ayhan İzmirli L, Avrupa Birliği ve Türk Hukuklarına Göre İnternet Ortamında Fikrî Mülkiyet Haklarının İhlâli ve Korunması (1th edn, Seçkin 2012).

5. Bennett A, Granata S, World Intellectual Property Organization (WIPO) and Hague Conference on Private International Law (HCCH), When Private International Law Meets Intellectual Property Law A Guide for Judges accessed 02.10.2023.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3