Affiliation:
1. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Abstract
İnsanlık tarihi kadar eski olan engellilik kavramı; toplumsal ve tarihsel gelişime paralel olarak yeniden tanımlanmış, engelli bireylere olan bakış açısı giderek değişmiştir. Engelli bireylerin toplumun bir parçası olduğu, diğer bireyler gibi tüm haklardan yararlanması için fiziki ve hukuki engellerin ortadan kalkması gerektiği fikri gelişmiştir. Son zamanlarda yapılan yeni yasal düzenlemeler, tanınan haklar ile oluşturulan yüksek duyarlılık, güzel ve olumlu gelişmeler olarak değerlendirilir. Fakat engelli bireyler kamusal alanda birtakım engellerle karşılaşmaktadır. Bu durum onların bilgiye, hizmete, kültürel aktivitelere erişim ve ulaşımını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de engelsiz yaşam mottosunun bir yansıması olarak bina kullanımlarının engelsiz yaşama uyumluluğu araştırılmıştır. Örnek alan olarak Cemal Reşit Rey Konser Salonu ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi seçilmiştir. Erişilebilirlik açısından yeni ilkeler ve önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Publisher
Istanbul Ticaret Universitesi
Reference8 articles.
1. Alonso, F. (2002). The benefits of building barrier-free: a contingent valuation of accessibility as an attribute of housing. European Journal of Housing Policy, 2(1), 25-44.
2. European concept for accessibility (CCPT, The Central co-ordinating Committee for the Promotion of Accessibility), Rijswijk, The Netherlands, 1996).
3. Dünya Sağlık Örgütü, World Health Organization ve Dünya Bankası, World Bank. (2011). World Report On Disability.
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/70670/1/WHO_NMH_VIP_1 1.01_eng.pdf
4. Evcil, N. (2012). Raising awareness about accessibility. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 47(11), 490 – 494.
5. Gilman, S., (2007). Including the child with special needs: learning from Reggio Emilia. Theory into Practice, 46(1), 23-31.