Affiliation:
1. Ufuk Üniversitesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD
2. T.C. SBÜ Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği
3. KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, PSİKİYATRİ ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Tütün kullanımı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hem sigara kullanımı, hem de sigarayı bırakma tedavisi için psikolojik faktörlerin de önemli olduğu bilinmektedir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya toplam 172 sigara kullanan, 84 sigarayı bırakan olmak üzere 256 kişi katılmış, katılımcılara Sosyodemografik veri formu, Fagerström Nikotin Bağımlılığı Ölçeği ve Madde Kullanımı Risk Profili Ölçeği uygulanmıştır.
Bulgular: Sonuçlarımıza göre sigarayı bırakan kişilerde sadece anksiyete duyarlılığı puanları, halen sigara kullanan kişilere göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p= .005). Ayrıca halen sigara kullanan kişiler, kullanma düzeylerine göre düşük, orta ve ağır bağımlı olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Dürtüselliğin ağır bağımlı grupta düşük ve orta bağımlı gruplardan anlamlı şekilde daha yüksek puanlar aldığı (p= .005 ve p= .047); anksiyete duyarlılığında ise ağır bağımlı grubun, düşük bağımlı gruptan anlamlı şekilde daha düşük puanlar aldığı saptanmıştır (p= .002).
Sonuç: Sigara bağımlılığını anlamak ve bırakma sürecindeki başarıyı artırmak için psikolojik faktörleri anlamak önemlidir. Bu konuda yapılacak daha ileri çalışmalar, literatüre katkı sağlayacaktır.
Publisher
Medical Journal of Mugla Sitki Kocman University, Mugla Sitki Kocman University