Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
2. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Örgütler, insanlardan oluşan sosyal yapılardır. Örgütlerin, önceden belirlenen amaçlara ulaşabilmeleri, rakipleri karşısında rekabet üstünlüğü elde edebilmeleri ve devamlılıklarını sağlayabilmeleri açısından sahip oldukları insan kaynağı önemli bir yere sahiptir. Çalışanlar, örgütte yer alan politikalar, uygulamalar, süreçler vb. ile ilgili olarak örgütünden ayrı fikir ve görüşlere sahip olabilirler. Bu durumda, örgütsel muhalefet davranışı gündeme gelmektedir. Çalışanlar, sahip olduğu muhalif görüşlerini, örgüt içerisindeki veya örgüt dışındaki taraflara ifade edebilirler. Örgütsel davranış çalışmaları, örgütlerdeki çalışan davranışlarını anlamak ve yönetim ve organizasyon alanındaki bilgi birikimine katkı sağlamak açısından önemlidir. Örgütsel davranış alanında, üzerine çalışmalar yapılan konulardan biri de örgütsel muhalefettir ve örgütsel muhalefet davranışı bazı olumlu ve olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, örgütlerde ortaya çıkan muhalefet davranışını ve bu davranışın sonuçlarını literatür çerçevesinde açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle, örgüt, muhalefet ve örgütsel muhalefet kavramları üzerinde durulmuştur. Ardından, örgütsel muhalefeti tetikleyen olaylar ve örgütsel muhalefet stratejileri açıklanmıştır. Bu açıklamalardan sonra, literatürde örgütsel muhalefet ile ilgili yapılan çalışmalara ve örgütsel muhalefetin sonuçlarına yer verilmiştir. Son olarak, örgütsel muhalefet hakkında genel bir değerlendirme yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Publisher
Uluslararasi Yonetim Akademisi Dergisi
Reference39 articles.
1. ABBAS, Qamar., SOOMRO, Hassan J. ve SHAR, Ameer H. (2020), “Role of Affinity Seeking Behavior Strategies in Predicting Organizational Dissent mediated by Empowerment Justice among Teaching Assistants/Research Associates of Various Public Sector Universities of Sindh”, South Asian Journal of Management Sciences, S.14(2), ss.247-262.
2. ACARAY, Ali (2018a), “Örgütsel Muhalefet Üzerine Pozitif Psikolojik Sermayenin Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Çalışma”, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.6(ICEESS’18 Özel Sayısı), ss.83-91.
3. ACARAY, Ali (2018b), “Örgütsel Muhalefetin Kişisel Değerler ve Psikolojik İyi Oluş İle İlişkisinin İncelenmesi” BMIJ, S.6(3), ss.171-189.
4. AGUN, Hazel (2020), “A Qualitative Study on the Antecedents and Consequences of Organizational Dissent in the IT Sector”, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
5. BAKAN, İsmail, DOĞAN, İnci F. ve PURLU, Akif (2019), “Örgütlerde İletişim Tarzının Çalışanların Muhalif Davranışları Üzerindeki Etkisi”, BMIJ, S.7(5), ss.2225-2247.