Abstract
İlköğretimde dört temel beceriden biri olan yazının gelişiminin öğrencileri birçok alanda olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Bu süreçlerde yazma görevlerini yerine getiremeyen öğrenciler olmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar öğrencilerin yazma becerileri geliştirme noktasında daha çok kendini düzenlemeye dayalı stratejilere odaklandığını göstermiştir. Nitekim teknolojik gelişmeler ile birlikte son zamanlarda yapılan çalışmalar bu alana ilgiyi arttırmıştır. Özellikle de Türkiye’de ve yurt dışında yazma güçlüğüne yönelik farklı öğretim, model, teknik, strateji veya müdahale noktalarında süreç içerisinde ne gibi değişimler olduğu konusunda merak uyandırmıştır. Bu sebeple bu çalışmada yazma güçlüğü yaşayan öğrencilerin yazı becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmaların incelenmesi amaçlanmıştır. Sistematik derleme olarak hazırlanan bu araştırmada makalelere ulaşılırken Google Akademik, Science Direct, PubMed ve ERIC veri tabanlarından yararlanılmış ve araştırma kriterlerine uyan 21 makaleye ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında çalışmalarda daha çok farklı müdahale programlarına yer verildiği, teknolojik gelişmelerle birlikte farklı yazı öğretim araçlarının kullanıldığı, yine bu araştırmalarda da öğrencilerin kendilerini düzenlemelerine yardımcı etkinliklere yer verildiği görülmüştür. Ayrıca bu etkinliklerin farklı araç-gereçler, etkinlik kartları, oyunlar vb. ile sağlanmaya çalışıldığı ifade edilmiştir. Çalışmalarda en fazla 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile çalışıldığı saptanmıştır. Ayrıca erkek öğrencilerin sayısının kız öğrencilerden fazla olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma sonuçları araştırmalarda en çok kullanılan modellerin deneysel ve eylem araştırması deseni olduğunu göstermiştir. Son olarak yazma güçlüğü yaşayan öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmek için hazırlanan programların öğrenci özelliklerine, kullanılan modele, strateji, yöntem/teknik ve etkinliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Publisher
Öncü Okul Yöneticileri Derneği
Reference77 articles.
1. Akyol, H. (2011). Türkçe öğretim yöntemleri (4. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
2. Akyol, H. ve Sever, E. (2019). Okuma yazma güçlüğü ve bir eylem araştırması: ikinci sınıf örneği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(3), 685-707.
3. Akyol, H., & Özdemir, E. Ç. (2018). Bitişik eğik yazı becerilerinin geliştirilmesi: İlkokul üçüncü sınıf örneği. Turkish Studies, 13(4), 299-320.
4. Amirkhani, M., & Movahedi, A. (2016). The effect of Delacato sensorimotor training on dysgraphia of 9 to 11-year-old female students. Motor Behavior, 8(26), 89-104.
5. Asher, A. V. (2006). Handwriting instruction in elementary schools. The American journal of occupational therapy, 60(4), 461-471.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献