Affiliation:
1. İstanbul Galata Üniversitesi
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Göç ve göçmenin evrildiği durum, göç olgusunun farklı boyutlarıyla ele alınmasını, yeni kavramlar üzerinden tekrar yorumlanmasını gerektirmektedir. Göçmenlerin, ekonomik hayata katılımlarını ifade etmek üzere kullanılan “göçmen girişimci” ve “göçmen girişimciliği” gibi kavramlar göç olgusunun ekonomik yansımasıyla ortaya çıkan kavramlardır. Bu bağlamda araştırmada, göçmen girişimciliğini konu alan çalışmaların nasıl incelendiği ve çalışmaların kapsamının ne yöne evrildiği ortaya konulmaktadır. Bu bakış açısıyla araştırma kapsamında “migration entrepreneurship”, “migrant entrepreneurship”, “immigrant entrepreneurship” kavramları dikkate alınarak Web of Science veri tabanından veriler toplanmıştır. Araştırmaya dâhil edilen 464 çalışma bibliyometrik analiz yoluyla incelenmiş ve elde edilen veriler görsel haritalama tekniğiyle sunulmuştur. Aynı zamanda Web of Science Core Collection veri tabanında bu kavramları içeren makaleler, alıntı sayıları başta olmak üzere birçok açıdan VOSviewer software ile analiz edilmiştir.
Reference53 articles.
1. Adıgüzel, Y. (2016). Göç Sosyolojisi. Ankara: Nobel Yayınları.
2. Akıncı, B., Nergiz, A. ve Gedik, E. (2015). Uyum süreci üzerine bir değerlendirme: Göç ve toplumsal kabul. Göç Araştırmaları Dergisi, (2), 58-83.
3. Aksoy, Z. (2012). Uluslararası göç ve kültürlerarası iletişim. Journal of International Social Research, 5(20).
4. Aliaga-Isla, R. ve Rialp, A. (2013). Systematic review of immigrant entrepreneurship literature: Previous findings and ways forward. Entrepreneurship & Regional Development, 25(9-10), 819-844.
5. Amarathunga, B., Khatibi, A. ve Talib, Z. M. (2024). Work readiness and trending avenues for future studies: A systematic literature review and bibliometric analysis. Higher Education, Skills and Work-Based Learning. Retrieved From https://www.emerald.Com/Insight/Content/Doi/10.1108/Heswbl-10-2023-0280/Full/Html