Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Çağdaş epistemoloji içerisinde, dışsalcı, güvenilirci ve erdeme dayalı epistemolojik tartışmaların bir benzerini, dini epistemoloji içerisinde etkili bir şekilde yer edinen ve reformcu epistemoloji olarak bilinen yaklaşım üzerinden görebilmek mümkündür. Alvin Plantinga, Nicholas Wolterstorff ve William Alston gibi filozofların öne çıktığı bu yaklaşımın ana iddiası, kanıta ya da argümana dayanmaksızın, Tanrı’nın varlığına inanmanın bütünüyle doğru, rasyonel, makul ve güvenilir olacağı şeklindeki bir tezdir. Kanıtın, gerekçelendirme için zorunlu bir koşul olmadığı fikri, algısal deneyimlerin gerekçelendirilmesine benzer şekilde, dini deneyimlerin de öyle olduğu ve dolayısıyla, aynı epistemik statüye sahip olması gerektiğini öne süren, eşitlik tezine dayanır. İlk ortaya çıktığı günden bugüne, üzerinde çokça konuşulan ve tartışılan bir yaklaşım olan reformcu epistemoloji, özellikle son beş yıl içerisinde, oldukça farklı bir hale gelmiştir. Zira bu yaklaşımı, kanıtsalcılıkla uyumlu, erdem epistemolojisiyle bağlantılı ve diğer teistik dinler üzerinden değerlendiren yeni çalışmalar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, bu makalede, reformcu epistemoloji ana hatlarıyla ele alınmıştır. Beraberinde, ona yöneltilen itirazlara değinilmiş ve sonrasında, bahsi geçen yenilik iddiaları soruşturulmaya çalışılmıştır. Son olarak, teistik inancın rasyonalitesiyle ilgili, farklı bir bakış açısı sunulmuştur.
Reference62 articles.
1. Alsamaani, N. A. (2022). “Islamic Beliefs and Epistemic Defeaters: a Response to Baldwin and McNabb”. Sophia, 445-456.
2. Alston, W. P. (1983). “Christian Experience and Christian Belief”. A. Plantinga, & N.
Wolterstorff içinde, Faith and Rationality: Reason and Belief in God. Notre Dame: University of Notre Dame Press.
3. Alvin Plantinga, N. W. (1983). Faith and Rationality: Reason and Belief in God. Notre Dame: Notre Dame University Press.
4. Armstrong, D. (1973). Belief, Truth and Knowledge. Cambridge: Cambridge University Press.
5. Audi, R. (2018). Epistemoloji: Bilgi Teorisine Çağdaş Bir Giriş. (M. Tuncel, Çev.) Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.