Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Öz
Adam Smith’in Ahlak Kuramında Hayal Gücünün Rolü
Bu makale Adam Smith’in ahlak kuramında hayal gücüne atfettiği temel rolü görünür kılmayı amaçlamaktadır. Makalenin temel iddiası hayal gücünün yaratıcı, yönelimsel ve anlatısal etkinliği olmadan ahlaki öznelliğin kurulamayacağı, ahlaki yaşantının var olamayacağı ve dolayısıyla ahlaki belirlenimlerin gerçekleşemeyeceğidir. İddia Smith’in Ahlakı Duygular Kuramı isimli eserinde sunduğu ahlak kuramı ile sınırlandırılmıştır. Makalenin giriş bölümünde Ahlaki Duygular Kuramı’nda Smith’in ahlaki onay ilkesini akıl, çıkar ya da duyguda temellendiren diğer kuramcılara karşı yönelttiği eleştirilerine yer verilecektir. Takip eden bölümde ahlaki değerlendirme süreci olarak ortaya koyduğu duygudaşlık (sympathy) fikri incelenecek ve duygudaşlığın hayal gücünün etkinliği olduğu gösterilecektir. Bu bölümde adalet talebinin de, ahlaki boyutunda, bir duygu sonucu ortaya çıktığı ve duygunun kaynağının kurgusal yer değiştirme olduğu vurgulanacaktır. Son olarak çözümlenecek kavram ise ahlaki failin kendi edimlerini, duygu ve davranışlarını onaylarken başvurmak için yarattığı tarafsız gözlemci (impartial spectator) kavramıdır. Smith tarafsız gözlemci kavramını tartışırken edimlerimizi gözetleyen bir seyirci kurgusunun ahlaki yaşantımızın merkezinde durduğunu vurgular. Smith’e göre ahlaki öznellik hem seyreden hem eyleyen olarak ikiye bölünmüş bir benlikte sürer. Bu son bölümde, ikili benliğin izleyen kısmını oluşturan ve değerlendirme mercii olarak atanan tarafsız gözlemcinin hayal gücünün bir kurgusu olduğu gösterilecek ve böylece ahlaki seyirle birlikte mümkün kılınan tüm ahlak dünyasının hayal gücünün ürünü olduğu açıklık kazanacaktır.
Reference21 articles.
1. Cohon, Rachel. (2018). “Hume's Moral Philosophy”, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2018 Edition). Ed. Edward N. Zalta. https://plato.stanford.edu/archives/fall2018/entries/hume-moral (Erişim 01.05.2023).
2. Darwall, Stephen. (1998). “Empathy, Sympathy, Care.” Philosophical Studies: An International Journal for Philosophy in the Analytic Tradition, 89, no. 2/3, 261-282.
3. Fleischacker, Sam. (2012). “Sympathy in Hume and Smith: A Contrast, Critique, and Reconstruction.” Intersubjectivity and Objectivity in Adam Smith and Edmund Husserl içinde, ed. Christel Fricke, Dagfinn Føllesdal, 273-313. Frankfurt, Paris, Lancaster, New Brunswick: Ontos Verlag.
4. Frazer, Michael L. (2010). The Enlightenment of Sympathy Justice and the Moral Sentiments in the Eighteenth Century and Today. New York: Oxford University Press.
5. Fudge, Robert. (2009). “Sympathy, Beauty and Sentiment: Adam Smith's Aesthetic Morality.” Journal of Scottish Philosophy, 7, 133-146.