Kagir Binaların Kagir Malzemeli Cephelerinde Ortaya Çıkan Fiziki Bozulmalar Ve Nedenlerinin İncelenmesi
Author:
ERTURAN Banu1ORCID, EREN Özlem2ORCID
Affiliation:
1. İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ 2. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ
Abstract
Binaların, kullanıcı beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, uygun iç ortam koşullarının verimliliğine bağlıdır. Bu bağlamda bina içi ortam ve dış mekanı birbirinden ayıran bina cepheleri, optimum konfor düzeyine ulaşılabilmede anahtar rol üstlenmektedir. Ancak, tasarım sorunları, yapım-kullanım hataları, fiziki müdahaleler, atmosferik etkenler ve bu etkenler sonucu ortaya çıkan fiziko-kimyasal ve biyolojik olaylar, olumsuz dış ortam koşulları sonucu cephelerde zamanla çeşitli problemlerle karşılaşılabilmektedir. Bu problemler, iç mekanda konforsuz yaşam alanları oluşmasının yanı sıra mimari kimlik, görsel etki, kaynak tüketimi adına da olumsuz çevresel etkiye neden olmaktadır. Ortaya çıkabilecek olası problemleri engellemek ve/veya etkisini en aza indirebilmek için problemlerin kaynağını oluşturan çeşitli ölçeklerdeki bozulmalar ve bu bozulmaların nedenleri tanımlanmalıdır.
Bu çalışmada, mevcut yapı stoğunun önemli bir kısmını oluşturan kagir binaların kagir cephelerinde gözlemlenen en yaygın fiziki bozulmalar üzerinde durulmuş ve bozulmaların tespitine ışık tutabilmek ve oluşumuna karşı gereken önlemlerin önceden alınması yönünde farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.
Bu bağlamda çalışmada, kagir binaların kagir malzemeli cephelerinde gözlemlenen en yaygın fizik bozulmalar ortaya çıkma nedenlerine bağlı olarak sınıflandırılmıştır. Ardından sınıflandırılan bozulma türlerinin mevcut bir yerleşim dokusu üzerindeki tespiti için bir çalışma alanı belirlenmiştir. Çalışma alanı olarak fonksiyonel çeşitliliği yüksek olan ve aynı zamanda iklimsel ve çevresel koşulların etkisinin yoğun bir şekilde gözlemlendiği İstanbul İli, Kadıköy İlçesindeki Caferağa Mahallesi seçilmiştir. Alanda bulunan belirli akslardaki kagir cepheli kagir binalar üzerinde incemeler yapılmış ve bu bina cephelerindeki bozulmalar ve tahmini nedenlerinin tespiti ve değerlendirmeleri yapılmıştır.
Yapılan bu çalışma ile, cephede karşılaşılabilecek olası bozulmaların nedenleri ile birlikte tanınması ve engellenebilmesine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesinin, yapıların kullanım ömürlerinin artırılabilmesi ve konforlu yaşam alanlarının üretilebilmesi adına faydalı olacağı sonucuna ulaşılmıştır
Publisher
Kocaeli Universitesi Mimarlik ve Yasam Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference32 articles.
1. Aykanat, A., (2014), Yapıda Küf Mantarı Sorununun Çözümüne Yönelik Koruma Uygulama Yöntemi Önerisi, E-Journal of New World Sciences Academy- Engineering Sciences (NWSA), Cilt.9, Sayı.4, s.48-61 2. Blocken, B., (2012), Urban Physics, Inaugural Lecture, Presented on 5 October 2012 at Eindhoven University of Technology, Netherlands 3. Blocken, B., Derome, D. ve Carmeliet, J., (2013), Rainwater runoff from building facades: A review, Building and Environment 60 (2013), p.339-361, Elsevier Ltd. 4. Breitbach, A., Viotti, G. C.A., (2012), Thermophoresis On External Facades: Evaluatıon And Origins, 15. International Brick and Block Masonry Conference, 03-06 June 2012, Florianópolis- Brazil 5. Ching, F.D.K., Mulville M, (2008), European Building Construction Illustrated. John Wiley & Sons
|
|