Concept of Sustainability in Floating Houses

Author:

TAVŞAN Filiz1ORCID,PERVANOĞLU SümeyyeORCID,TAVŞAN Cengiz2ORCID

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ

2. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK FAKÜLTESİ, MİMARLIK BÖLÜMÜ

Abstract

Yoğunlaşan nüfustan doğan konut ihtiyacı ve alan yetersizliğinden dolayı mikro konutlara ihtiyaç talebi artmaktadır. Küresel ısınmanın etkisi su seviyesinin artmasıyla taşkınların sık olduğu nehir ve göl yataklarının bulunduğu ülkelerde yüzen evler çoğalmaktadır. Yüzen evler palafitler, amfibikler ve bot evler olmak üzere, karayla olan temasına göre üç gruba ayrılmaktadır. Sürdürülebilirlik açısından önemli olan bu konut tipi çevre dostu ve genellikle enerji tasarruflu sistemlerden, teknelerden dönüştürülerek inşa edilmektedir. Geri dönüştürülebilir, su ve enerji korunumu yüksek olan bu evler alan ve sürdürülebilirlik için oldukça elverişli olan konut sistemlerinden biri haline gelmiştir. Makalede yüzen evler ele alınmış ve sürdürülebilirlik olgusu incelenmiştir. Çalışmada, literatür tarama yöntemi ile 2000-2020 yılları arasında toplam 93 adet yüzen ev tespit edilmiştir. Bu örneklerden sürdürülebilir kriterleri sahip olanlar seçilerek 10 örnek çalışmaya dahil edilmiştir. Sürdürülebilirlik kriterler (malzeme, su, çevre ve enerji korunumu, iç ortam kalitesi, yeşil çatı ve esnek mobilya) başlıkları kapsamında konu açıklanmış ve örnekler bu kriterlere göre analiz edilmiştir. Mikro konut olarak adlandırabileceğimiz yüzen evlerin genellikle sürdürülebilir kriterler çerçevesinde inşa edildiği, yenilenebilir enerjiden, geri dönüştürülebilir malzemelerden faydalanıldığı görülmektedir. Mekanın yerleşimi ve kurgusu iyi analiz edilerek ısıl korunum ve mobilya seçimleri verimli bir şekilde yapılmaktadır. Yüzen evlerin artması doğaya dönüşün ve su korunumunun artmakta olduğu, çevrenin mümkün olduğunca korunmaya çalışmasında önemli birer yapı oldukları görülmüştür.

Funder

yok

Publisher

Kocaeli Universitesi Mimarlik ve Yasam Dergisi

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference43 articles.

1. 1. Anderson, H.C. (2014). Amphibious Architecture Lıvıng With a Rising Bay, Yüksek Lisans Tezi, California Polytechnic State University, California ABD.

2. 2. Ambica, A. ve Venkatraman, K. (2015). Floating Architecture: A Design on Hydrophilic Floating House for Fluctuating Water Level, Department of Civil Engineering, Bharath University, Chennai, Indian Journal of Science and Technology, 8(32), s. 1-5.

3. 3. Aras, B. B. (2019). Kentsel Sürdürülebilirlik Kapsamında Yeşil Çatı Uygulamaları, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), s. 469-504.

4. 4. Aykal, F. D., Gümüş, B., ve Akça, Y. B. Ö. (2009). Sürdürülebilirlik Kapsamında Yenilenebilir ve Etkin Enerji Kullanımının Yapılarda Uygulanması, V. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu YEKSEM, Diyarbakır, s. 78-84.

5. 5. Bal, H. B. (2017), Çocuk Mobilyası Tasarımında Sürdürülebilirlik Yaklaşımı, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon. 6. Baysan, O. (2003). Sürdürülebilirlik Kavramı ve Mimarlıkta Tasarıma Yansıması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı, İstanbul.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3