Abstract
Tarih boyunca dinler, insan hayatının bir bütünü ve vazgeçilmezi olmuştur. Tanrıya inanç duygusu, ilk insandan günümüze kadar devam edegelmiştir. İnsanın kendisini, çevresini ve doğayı sorgulaması, Tanrı-insan ve insan-evren arasındaki ilişkiyi araştırma çabasına bürünmesi Dünyanın her yerinde, var olan tüm milletlerde, geçmiş tarihlerde süregelmiştir. İnsanın kutsal ile olan irtibatı yaşamının birçok kısmını etkilemiştir. Primitif kültürlerden modern çağa ve günümüzde de din olgusu varlığını sürdürmüştür. Biz bu çalışmamızda Hinduizm’de Tanrı-İnsan ilişkisinde temayüz eden/öne çıkan kavramları inceleyeceğiz. Bu başlık altında vahiy başta olmak üzere Hint inancında Tanrı ile irtibat halinde olan ve oluşan unsurları araştıracağız. Hinduizm’de vahiy şruti kelimesiyle işitilen, görülen anlamında kullanılmaktadır. Belli bir peygamber ve vahiy tasavvuru olmayan Hint dinide vahiyler genellikle rişi adı verilen bilge kişiler tarafından alınır. İnsanüstü güçlere sahip bu fenomenler duyusal ve sezisel özellikleri sayesinde vahye ulaşırlar. Ayrıca ilk kutsal kitapların yazarı olarak da kabul edilen rişiler Hinduizm’de Tanrıdan sonra en otoriter kişiler olarak kabul edilir. Makalemiz, Hinduizm’de vahiy konusunda eksik olduğu düşünülen bu boşluğu doldurma amacı gütmektedir. Bu sebeple araştırmamızda şruti, smriti, vedalar ve rişi gibi Tanrıyla doğrudan bağlantısı olan ve ayrıca vahiy statüsüne giren kavramlar ele alınmıştır. Makelemizin Hinduizm’de vahiy olgusunun anlaşılmasına katkıda bulunmasını ümit ediyoruz.
Publisher
Istanbul Sabahattin Zaim University
Reference39 articles.
1. Ambedkar, B. Ramji.On the Aryan Invasion and the Emergence of the Caste System in India. Journal of the American Academy of Religion, 73/3 (2005), 843-870.
2. Andre, Joel – Michel Dubois.The Hidden Lives of Brahman: Sankara’s Vedanta Through His Upanişad Commentaries in The Light of Contemprary Practice. New York: SunyPress, 1. Basım, 2013.
3. Brown, Cheever Mackenzie. God as Mother: A FeminineTheology in India. Hartford: C. Stark, 1. Basım, 1974.
4. Bloomfield, Maurice. Religion of the Veda.New York: Cambridge University Press, 1. Basım, 1908.
5. Bloomfield, Maurice. “Hittite Language”. Journal of the American Oriental Society, 41, (1921), 195-209.