Muhasebe Fenomenlerinin Teleolojik Ve Deterministik Yapısı

Author:

KARABINAR Selahattin1ORCID,ALTINKAYNAK Fırat2ORCID,KÜÇÜKER Metehan3ORCID

Affiliation:

1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSAT FAKÜLTESİ

2. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, OLTU BEŞERİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ

3. Malatya Turgut Özal Üniversitesi

Abstract

Belirli bir alanda felsefe yapmak, doğru bilgiye ulaşmak için çok inatçı bir çabadan doğar. Gerçek bilgiye ulaşan alan ise felsefeden kopup apayrı bir bilim alanı olarak özgürlüğünü ilan eder. Bu düşünce bağlamında ve muhasebe alanının gerçek bilgiye ulaşma gayreti çerçevesinde ele alınan bu çalışmanın amacı; muhasebe bilgi felsefesini teleolojik ve deterministik bir kökene oturtmak ve böylelikle muhasebe alanını, bilimsel yolculuğunda, özgürlüğe bir adım daha yaklaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle; nedensellik, fenomen, teleoloji ve determinizm terimleri kavramsal çerçevede ele alınmış ve muhasebe fenomenleri çerçevesinde muhasebenin temel kavramlarının teleolojik ve deterministik yapıları tartışılarak analiz edilmiştir. Daha sonra muhasebe biliminin varlık nedeni teleolojik ve deterministik açıdan irdelenmiştir. Deterministik yapıların teleolojik ilkelerden kaynaklanması, temel muhasebe kavramlarının teleolojik ve deterministik ayrımında da kendini göstermiştir. Başka bir ifade ile muhasebenin deterministik fenomenlerinin muhasebenin teleolojisini yaşatmak için kurgulandığını söylemek mümkündür. Çalışma sonucunda gelinen noktada, muhasebenin; teleolojik olarak doğan, fenomenlerle deterministik olarak işleyen ve nihai bir amaca hizmet eden aksiyolojik ve teleolojik bir bilim olduğu kanaatine varılmıştır.

Publisher

Muhasebe ve Vergi Uygulamalari Dergisi

Subject

General Medicine

Reference22 articles.

1. Alston, W. P. (1967). Teleological Argument For The Existence of God, The Encyclopedia of Philosophy, (ed. Paul Edwards), New York: Macmillan Pub.

2. Altınkaynak, F. (2020). Muhasebenin matematiksel felsefe sorunları. Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi, 3(2), 175-185.

3. Arthur, A. (1993). Critical accounting theory and practical philosophy: Applying the tools. Critical Perspectives on Accounting, 4(3), 209-224.

4. Beckner, M. (1967). Teleology, The Encyclopedia of Philosophy, 7 -8, (ed. Paul Edwards), New York: Macmillan Pub.

5. Britannica, T. Editors of Encyclopaedia (2022). a priori knowledge. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/a-priori-knowledge (Erişim Tarihi: 21.11.2022).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3