YAPAY ZEKA SİSTEMLERİNİN SİBER SUÇLARLA MÜCADELEDEKİ ROLÜ: BİLİŞİM VE ULUSLARARASI HUKUK İNCELEMESİ

Author:

CAN Erhan1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA BILIM UNIVERSITY

Abstract

Günümüzün teknolojik imkânları ve yaşanan gelişmeler, ülkelerin siber uzay alanında etkin ve kapsamlı çalışmalar yapmalarını gerekli kılmıştır. Yaşanan gelişmelerde öncelikli adımların atılmasında iki unsurun önemli olduğu söylenebilir: Yapay zeka ve siber güvenlik. Siber riskleri ortadan kaldırma ve siber savunma kapsamı, çok boyutlu ve disiplinlerarası çalışmaların bir bütün halinde değerlendirilmesini gerektirmektedir. Ancak hem teknik hem güvenli/etik yapay zeka sistemleri, yasal prosedürlerin eşgüdümlü takibine dayanan gelişmelerle sağlanabilir. Bu araştırma genelinde incelendiği üzere yapay zekanın siber güvenlikle birlikte değerlendirmesi, Avrupa Siber Suçlar Yasası’nın kapsamına bakmanın önemli olduğunu, uygulamaların sürüm halinde sunulmadan önce “siber güvenlidir” ibaresinin kullanılmasının önemi, denetmelerin en fazla beş yıllık süreçler için sunulması gibi konuların değerlendirilmesini gerektirebilir. Bu durumların yanı sıra ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının çalışma prensibinde güvenlik algısı, teknik çalışmaların güvenlik boyutunu artırmada etkili bir faktör olabilir. Ancak genel olarak yapay zeka sistemleri için en önemli konulardan biri olan etik faktör, kullanıcıların bilgi gizliliği gibi prensipleri için incelemelerde bulunmayı, bunu da yasal prosedürlere uygunlukla yapmayı gerektirmektedir. Örneğin yine bazı uygulamaların ülkelerde yasaklanması, etik ve güvenlik açıklığı sorunlarından kaynaklandığı bilinmektedir. Önemli faktörün öncelikle yasal prosedür olduğu söylenebilir. Siber savunma mekanizmasının oluşturulması ve siber suçlarla mücadeleye ilişkin özel yasanın geliştirilmesi, yapay zeka çalışmalarına etkin fırsat sunabilir, siber riskleri azaltan ortam yaratabilir.

Publisher

Ankara Haci Bayram Veli University

Reference52 articles.

1. Agin, N S, Türk Ceza Hukuku’nda Bilişim Sistemlerinin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Suçu (TCK m.158/1-f), T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2019.

2. Akçakanat Ö/Özdemir O/Mazak M, “İşletmelerde Siber Güvenlik Riskleri ve Bilgi Teknolojileri Denetimi: Bankaların Siber Güvenlik Uygulamalarının İncelenmesi”, Mehmet Akif Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi, 5(2), 2021, s. 246-270.

3. Aldoori A., Uluslararası Hukukta Siber Suçla Mücadele, T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2020.

4. Alptekin G., “2008 Rusya-Gürcistan Savaşı ve Savaş Sonrası Büyük ve Bölgesel Güçlerin Tepki ve Politikaları”, RUSAD, 6, 2021, s. 110-130.

5. Altun A, “Siber Suçların Kriminolojik Analizi”, International Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences, 8(48), 2022, s. 91-99.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3