Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ, HUKUK (DR)
Abstract
Sermaye piyasası hukukunun amaçlarına ulaşılabilmesi ve dolayısıyla piyasa güvenilirliğinin tesis edilmesi için piyasa katılımcılarının kararlarının sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına ilişkin mevcut bilgileri tümüyle yansıtan bir piyasa ortamında oluşması gerekmektedir. Bu sebeple sermaye piyasası araçlarının değerini ve yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bilgiler olan içsel bilgilerin kamuya açıklanmasına ve kullanımına ilişki doğru kuralar konulması ve güçlü kamusal denetim ve yaptırım mekanizmaları oluşturulması önemlidir. Fakat aşırılıklar içeren veya kötü tasarlanmış bir kamusal müdahale sistemi, serbest piyasanın işleyişini olumsuz etkileyebileceğinden bu sistemin dengeli kurgulanması gerekmektedir. Türk sermaye piyasası hukukunun derinlikli ve gelişmiş piyasalara sahip Avrupa Birliği’nin mevzuatından iktibas edilmiş olması da bu yönde atılmış bir adım olmakla birlikte bu iki hukuk sisteminde içsel bilgiye ilişkin düzenlemeler arasında birtakım önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı ise iki hukuk sisteminin karşılaştırmasını yaparak söz konusu farklılıkların tespiti ve Türk hukukunda içsel bilgiye ilişkin kamusal müdahale mekanizmalarını dengeleyecek çeşitli öneriler sunulmasıdır.
Publisher
Ankara Haci Bayram Veli University
Reference38 articles.
1. Aksoy Z, Türk Sermaye Piyasası Hukukundan İçeriden Öğrenenlerin Ticareti Suçu, Seçkin Yayıncılık, 2018.
2. Alexander K/ Maly M, “The New EU Market Abuse Regime and The Derivatives Markets”, Law and Financial Markets Review, 9(4), 2015, doi:10.1080/17521440.2015.1114246, Erişim Tarihi 10 Ağustos 2020, s. 243-325.
3. Armour J/ Awrey D/ Davies P/ Enriques L/ Gordon J/ Mayer C/ Payne J (Ed.), Principles of Financial Regulation, Oxford University Press, 2016.
4. Boskovic T/ Cerruti C/ Noel M, “Comparing European and U.S. Securities Regulations: MiFID versus Corresponding U.S. Regulations”, World Bank Working Paper, No:184, 2010, (http://documents.worldbank.org/curated/en/120301468029665421/Comparing- European-and-U-S-securities-regulations-MiFID-versus-corresponding-U-S- regulations, Erişim Tarihi 10 Ocak 2020.
5. Çetin N/ Töremiş H.E/ Cantimur Z, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun Sistematik Analizi, Legal, 2014.