Evaluation of Studies Conducted to Investigate the Effectiveness of Plant Material in Noise Control

Author:

ŞAHİN Özhan1ORCID,BARIŞ Mehmet Emin2ORCID

Affiliation:

1. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

Abstract

Artan nüfus, gelişen teknoloji, hızla çoğalan kentler ve sanayileşme ile bozulan doğal denge sonucu günden güne artan çevre sorunları, toplumların ekonomik ve sosyal yapısında değişimlere neden olmaktadır. Buna bağlı olarak, çevre sorunlarından biri olarak görülen gürültü kirliliği, insan sağlığı, yaşamı ve konforu üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahiptir. Gürültü kirliliğini önemli bir sorun olarak kabul eden bireyler ve/veya kurumlar, trafikten kaynaklanan gürültünün saptanması ve gürültü kirliliğinin azaltılması konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Gürültü kontrol çalışmalarında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı ise bitkisel gürültü perdeleridir. Bu çalışma, gürültü önlemede bitkisel materyalden yararlanmaya yönelik yapılan araştırmaların sonuçlarını ortaya koymaktadır. Özellikle, bitkilerin gürültü azaltma yeteneklerinin, bitkisel materyalin morfolojik özellikleriyle ilişkilendirildiği ve türlerin, gürültü azaltma yeteneklerinin saptanmasına yönelik ölçüm metotlarının ortaya konduğu pek çok ulusal ve uluslararası çalışma irdelenmiştir. Bu araştırma, söz konusu çalışmaların, sonuçlarının ortaya konması ve birbiriyle kıyaslanması noktasında değerlidir. Ortaya konulan veriler ve değerlendirmeler, gürültü perdelerinin planlanmasına, tasarımına ve özellikle tür seçimi konusuna ışık tutacak, gürültü kirliliği vb. çevre sorunlarının, insanlar üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yönelik uygulamalar için rehber niteliği taşıyacaktır.

Publisher

Duzce University

Reference21 articles.

1. Aktaş, Y. (2002). ‘Kent içi alanlarda bitki kullanımı ile gürültü kontrolü (İstanbul, Maslak-Zincirlikuyu hattı örneğinde)’. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

2. Anonim, (2003). Europe’s environment: The third assessment. EEA Environmental Assessment Report No. 10. EEA, Copenhagen, Denmark.

3. Beck, G. (1965). Untersuchungen über Planungsgrundlagen für eine Lärmbekämpfung im Freiraum mit Experimenten zum artspezifischen Lärmminderungsvermögen verschiedener Baum- und Straucharten (Examination of planning guidelines for noise abatement in open spaces with experiments on the species-specific noise reduction capability of different trees and shrubs), Technische Universität, Berlin.

4. Beck, G. (1967). Pflanzen als Mittel zur Lärmbekämpfung (Plants as remedy for noise abatement), Patzer-Verlag, Berlin,

5. Bernatzky, A. (1978). Tree ecology and preservation. developments in agricultural and managed-forest ecology 2, Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam. pp. 153-155.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3