Use of Wood Metarial in Education Buildings

Author:

AL ŞENSOY Selda1ORCID,YETİM Evşen1ORCID

Affiliation:

1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Mimari bir tasarımın hayat bulmasındaki en temel öğelerden biri olan malzemenin çeşitliliğinde günümüzde büyük bir artış gözlemlenmektedir. Mimarların bu geniş malzeme yelpazesinden seçim yaparken dikkat etmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Ekolojik, ekonomik, teknik niteliklerinin yanında algısal özellikleri de malzeme seçiminde önem verilmesi gereken konulardandır. Bina kullanıcıları içinde bulundukları yapının fiziksel koşullarından mekanı aktif kullanma süreleri boyunca etkilenmektedir. Yaşamlarının büyük bir bölümünü eğitim mekânlarında geçiren öğrencilerin, içinde bulundukları yapılı çevreden oldukça fazla etkilendiği söylenebilir. Bu kapsamda, kullanıcı üzerinde de önemli etkileri olan eğitim kurumlarının yapım malzemenin seçimine hassasiyet gösterilip, çevreye en az zararı olan, doğal kaynaklı ürünler tercih edilmelidir. Bu noktada ahşap malzeme en iyi seçeneklerden biri olarak tasarımcıların karşısına çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, eğitim yapılarında ahşap malzeme kullanımının sunduğu imkanlar dört farklı kademedeki (okul öncesi, ilköğretim, lise, yükseköğretim) eğitim kurumu örnekleri üzerinden ele alınıp irdelenmiştir. Her bir eğitim seviyesinden 4’er, toplamda 16 örnekten elde edilen dokümanlarla ahşap kullanımı; yapısal eleman (çatı, kolon, duvar vb.), yüzey kaplama malzemesi (dış-iç mekan) ve donatı (iç-dış mekan) olarak üç ana başlık altında incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda ulaşılan bilgilere göre eğitim yapılarında ahşap malzeme kullanımı, iç mekandan dış mekana, yapısal elemanlardan donatılara oldukça çeşitlilik gösterdiği saptanmıştır.

Publisher

Duzce University

Reference95 articles.

1. Accredited Standards Committee S12, Noise, (2002). American National Standard: Acoustical Performance Criteria, Design Requirements, and Guidelines For Schools (ANSI S12.60 2002), Acoustical Society of America, Melville, NY.

2. Al, S., (2014). Eğitim Yapılarının Fiziksel Konfor Koşullarının Öğrenci Başarısına Etkisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Fakültesi, Doktora Tezi, Trabzon.

3. Arsenault, P. J., (2017). The Evolving Workplace Environment. Architectural Record, 205, 138-146.

4. Ashby M, F., Johnson, K., (2002). Materials and Design: The Art and Science of Material Selection in Product Design. Oxford: Butterworth-Heinemann.

5. Augustin, S., Fell, D., (2015). Wood as a Restorative Material in Healthcare Environments. FPInnovations, 17. https://www.bcfii.ca/system/files/reports/public/wood-restorative-material-healthcareenvironments.pdf

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3