Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ
2. Marmara Üniversitesi
3. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ, SPOR YÖNETİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı; özel ve devlet üniversitelerinin spor bilimleri fakültesinde eğitim hayatına devam eden öğrencilerin farklı demografik değişkenlere göre finansal okuryazarlık tutum ve davranışlarının betimlenmesidir.
Yöntem: Bu çalışmada Tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim-öğretim dönemine kayıtlı spor bilimleri fakültesi, spor yöneticiliği bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın hedefi doğrultusunda basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Buna göre; araştırmanın örneklemi 204 Erkek ve 133 Kadın spor bilimleri fakültesi öğrencisi olmak üzere toplam 337 öğrenciden oluşmaktadır ve öğrenciler çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilmiş kişisel bilgiler formu ve Sarıgöl (2015) tarafından geliştirilen ‘Finansal Okuryazarlık Tutum ve Davranışları Ölçeği’ (FOTDÖ) kullanılmıştır. Ölçek 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlar: Harcama (4m), Tutum (4m), Algı (3m) ve İlgi (3m) alt boyutlarıdır. Elde edilen verilerin çarpıklık ve basıklık değerlerine göre normal dağılım göstermemesi sebebiyle ikili grupların karşılaştırmasında Mann Whitney U testi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır.
Bulgular: Elde edilen bulgular sonucunda; Cinsiyet ve Okul statüleri ile FOTDÖ ve alt boyutları arasında istatistiksel anlamda farklılık tespit edilmemişken yalnızca Algı boyutunda özel okul lehine bir anlamlı farklılık belirlenmiştir (p0,05). Aylık gelir durumu ile FOTDÖ Harcama, Algı ve İlgi alt boyutları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık tespit edilememişken Tutum alt boyutu ile aralarında bir farklılık tespit edilmiştir (p
Publisher
Ozsum Academic Publishing
Reference33 articles.
1. Agnew, S. & Harrison, N. (2015). Financial literacyandstudentattitudestodebt: A crossnationalstudyexaminingtheinfluence of gender on personalfinanceconcepts. Journal of Retailingand Consumer Services, 25, s.122–129.
2. Arnett, J. J. (2007). Emergingadulthood: what is it, andwhat is it good for?Society for Research in Child Development, 1(2), s. 68 – 73.
3. Atkinson, A. & Messy, F. A. (2011). Assessingfinancialliteracy in 12 countries: an OECD/INFE international pilot exercise. Journal of PensionEconomics& Finance, 10(4), 657 – 665.
4. Besley, S. & Brigham E.F. (2014). Principles of Finance. Canada: Cengage Learning.
5. Biçer, E. B. (2016). ÜniversiteÖğrencilerinin Finansal Okuryazarlık ile İlgiliTutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi / Evaluation of UniversityStudent’s Financial LiteracyRelatedtoAttitudesandBehavior . Atatürk Üniversitesi SosyalBilimler Enstitüsü Dergisi , 20 (4) , 1519-1533 . Retrievedfromhttps://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunisosbil/issue/26966/283411