Affiliation:
1. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Müsabaka sporcularının enerji ve besin ögesi alımları; sağlık durumlarını korumak, spor performanslarını geliştirmek, toparlanmalarını hızlandırmak, yaralanma ve sakatlıkları önlemek için önemlidir. Bu derlemede; sporcuların enerji, makro ve mikrobesin ögesi alımlarının sporcunun sağlığı ve performansına etkilerinin sistematik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 2012-2023 yılları arasında yayınlanan 31 makale seçilmiş, sporcuların enerji, makro ve mikrobesin ögesi gereksinimleri olarak üç başlık oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları hem kadın hem erkek sporcular için kullanılabilir enerjinin önemini vurgulamış, artan enerji harcaması için gerekli enerji alımını sağlamanın önemini göstermiştir. Enerji ve makrobesin ögesi alımının beslenme periyodizasyonu ile sağlanmasının spor performansını destekleyebileceği gösterilmiştir. Antrenman veya müsabaka dönemlerine göre önerilen makro ve mikrobesin ögelerinin sporcunun performans belirteçlerini desteklediği, ancak önerilenin üzerinde alımın performans üzerinde önemli bir etkisi olmadığının üzerinde durulmuştur. Doğru planlanan bir diyet ile D vitamini, antioksidan vitaminler, demir, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi mikrobesin ögelerinin gereksiniminin karşılanabileceği, besin desteği olarak alımının ise spor performansına etkilerini görebilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekliliği ortaya konmuştur. Bu derlemede; sporcular için güncel temel konular ele alınmış, sporcular, spor diyetisyenleri ve klinisyenler için bir rehber oluşturulmuştur.
Anahtar Kelimeler: spor beslenmesi, enerji alımı, makrobesin ögesi alımı, mikrobesin ögesi alımı, spor performansı
Publisher
Ozsum Academic Publishing
Reference102 articles.
1. Ali A, Yoo MJ, Moss C, Breier BH. (2016). Carbohydrate mouth rinsing has no effect on power output during cycling in a glycogen-reduced state. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 23(13), 19-28.
2. Anderson L, Drust B, Close GL Morton JP. (2022). Physical loading in professional soccer players: implications for contemporary guidelines to encompass carbohydrate periodization. Journal of Sports Sciences, 40(9), 1000–1019.
3. Arroyo-Toled JJ, Clemente VJ, Gonzalez-Rave JM, Ramos Campo DJ, Sortwell A. (2013). Comparison between traditional and reverse periodization: Swimming performance and specific strength values. International. Journal of Swimming. Kinetic, 2(1):87–96.
4. Beck KL, von Hurst PR O'Brien WJ, Badenhorst CE. (2021). Micronutrients and athletic performance: a review. Food and Chemical Toxicology: An International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association, 158, 112618.
5. Børsheim E, Tipton KD, Wolf SE, Wolfe RR. (2002). Essential amino acids and muscle protein recovery from resistance exercise. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism, 283(4), E648–E657.