Affiliation:
1. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, düzenli egzersiz programında bulunan sedanter olmayan birey ile egzersiz yapmayan ya da düzensiz bir egzersiz programı içinde olan bireylerin yaşam kalite düzeyindeki farklılıkları olumlu ve olumsuz taraflarını karşılaştırarak egzersizin veya fiziksel aktivitelerin günlük hayatta gerekli olduğunu amaçlamıştır.
Yöntem: Çalışma da nicel yöntemlerden betimsel ve deneysel tarama modeli ile tasarlanmıştır. Araştırmayı oluşturan örneklem 97 kadın (32,97 yaş ortalaması) ve 117 erkek (35,10 yaş ort.) olmak üzere toplam 214 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ile Yaşam Kalitesi Ölçeği (YKÖ) ve Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizlerinde SPSS yadımı ile bağımsız gruplardan oluşan grupların karşılaştırılması için nonparametrik testlerden Mann-Whitney U testi kullanılark analiz edilmiştir.
Bulgular: Araştırma çalışmasında verilerin analizi sonrasında egzersiz üzerine ölçek anketine katılan spor yapan ve yapmayan sedanter bireyler arasında istatistikler incelendiğinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Buna ek olarak spor egzersizlerin cinsiyet ayrımına göre yapılan istatiksel analizde fark bulunamamıştır (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, genç erkekler ve kadınlar arasında yaşam tatmini düzeylerinde fark olmadığını ve gençlerin günlük hareketli yaşamları nedeniyle yaşam tatmini skorlarının fiziksel aktiviteyi yoğun olarak yapan bireylere benzer yüksek seviyelerde olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu sonuçların farklı yaş grupları ve farklı fiziksel aktivite düzeylerine sahip bireylerde uygulanan benzer çalışmalarda farklı sonuçlara yol açabileceği düşünülebilir. Bu nedenle, ileride yapılacak araştırmaların geniş bir yaş aralığına ve çeşitli fiziksel aktivite düzeylerine sahip katılımcıları içermesi önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Egzersiz, fiziksel aktivite, sedanter, yaşam kalitesi,
Publisher
Ozsum Academic Publishing
Reference14 articles.
1. Artal, M., & Herman, C. (1998). ExerciseAgainstDepression. ThePhysicianand Sports Medicine, 26(10): 57-61.
2. Bauman, A; Phongsavan, P; Schoeppe, S; Owen, N;. (2008). Physical activity Measurement- a primer for health promotion, Iuhpe – Promotıon&Educatıon,XIII(2): 92-103, 2006.AmColl Health, 57(1): pp. 39-44, 2008.
3. Bayrak, M. (2011). Sporu bırakmış profesyonel futbolcuların depresyon düzeylerinin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Samsun; Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı.
4. Berksoy, D. (2011). İzmir ve Ankara illerinde yaşayan kadınların fiziksel aktivite düzeylerini ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin karşılaştırılması. Yüksek lisans tezi, Ankara; Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi.
5. Bulut, S. (2013). Sağlıkta sosyal bir belirleyici; fiziksel aktivite. Türk Hij. Den. Biyol. Derg.,
2013; 70(4): 205-14.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献