Affiliation:
1. pamukkale ünv. kalp damar cerrahisi
Abstract
ÖZ
Amaç: Periferik damar hastalığı önemli morbidite ve mortalite ile ilişkilidir. Bu çalışmada iliofemoral ve diz üstü femoropopliteal arter tıkanıklığında cerrahi baypas greftleme ile endovasküler stentleme arasında bir karşılaştırma yaparak her bir tedavi yönteminin avantaj ve dezavantajlarını ortaya çıkarmaya çalıştık.
Yöntemler: Ocak 2015 ile Aralık 2020 arasında 60 hasta bu çalışmaya dahil edildi. Hastalar tedavi yöntemlerine göre iki gruba ayrıldı. Grup I 33 hastadan oluşuyordu ve cerrahi baypas greftleme ile ameliyat edildi, grup II ise endovasküler girişim ile 27 hastadan oluşuyordu. Hastaların morbiditeleri, görüntüleme yöntemleri, tıkanıklığın lokalizasyonu, greft tipi ve endovasküler işlem, damar açıklığı, hastanede kalış süresi, kan transfüzyonu, revizyon ve komplikasyonlar değerlendirildi ve analiz edildi.
Bulgular: Grup I'de femoral arter tıkanıklığı (%72.7) çoğunluktayken, Grup II'de iliak arter (%66.7) idi. Grup I'de 3, Grup II'de balon uygulanan 14 hasta vardı. Vasküler açıklık açısından Grup I'de 10 (%45,5) hastada greftler, Grup II'de ise 12 (%54,5) hastada stent tıkandı. Grup I'de on beş hastaya, Grup II'de altı hastaya kan transfüzyonu yapıldı.
Sonuç Grup I'de greft açıklık oranı daha yüksek, cerrahi tedavinin yeniden revaskülarizasyon oranı endovasküler tedaviye göre daha düşüktü. En yüksek greft açıklık oranı, safen venlerden sonra Dakron greftlerde görüldü. Grup I hastalara Grup II hastalarından daha fazla kan transfüzyonu yapıldı ve hastanede kalış süreleri uzatıldı.
Reference25 articles.
1. REFERNCES
1. Regensteiner JG, Hiatt WR, Coll JR, Criqui MH, Treat-Jacobson D, McDermott MM, et al. The impact of peripheral arterial disease on health-related quality of life in the Peripheral Arterial Disease Awareness, Risk, and Treatment: New Resources for Survival (PARTNERS) Program. Vasc Med. 2008, 13:15–24.
2. 2. Faggiotto A, Ross R. Studies of hypercholesterolemia in nonhuman primate: II. Fatty streak conversion to fibrous plaque. Aterosclerosis 4,1984: p 341.
3. 3. Boers GHJ, Smals AGH, Trijbels FJM, et al. Heterozygosity for homocystinuria in premature peripheral and cerebral occlusive arterial disease. N Eng J Med. 1985, 313,:p 709-15.
4. 4. Piepoli MJEHJ. Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S, Albus C, Brotons C, Catapano AL, et al: 2016 European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). 2016,37:2315-81.
5. 5. Rooke T. W, Hirsch A. T, Misra S, Sidawy A. N, Beckman J. A, Ziv J. H, Nor-man R. H. et al. Lower Extremity, Renal, Mesenteric, and Abdominal Aortic. Circu-lation ACC/AHA 2005 Practice Guidelines for the Management of Patients With Peripheral Arterial Disease;2006, 113,:p 463-654.