Denial of Access in the Context of Public Morality

Author:

MERAY Melisa SevalORCID

Abstract

Ahlak yüzyıllar boyunca filozoflar tarafından tartışılmış bir kavramdır. Platon gibi düşünürlerce mutluluğa ulaşmak için gerekli olduğuna inanılan ahlakı, Nietzsche gereksiz bulmuştur. Hala tam olarak üzerinde anlaşılmış bir ahlak tanımı bulunmamakla birlikte ahlakı; "bir toplumun veya bir bireyin inandığı neyin doğru veya yanlış olduğu ile ilgili kurallar ve değerlerin bütünüdür" şeklinde tanımlamak mümkündür. Ahlak tek bir birey tarafından da kabul edilip inanılabilecek değerlerden oluşmaktayken genel ahlak; bir toplumda veya bir grup içinde ortak olarak kabul edilen ve genel olarak kabul gören doğru ve yanlış kuralları ve değerleri ifade etmesiyle ahlaktan ayrılır. Birçok ülke kanunlarında genel ahlak temel hak ve özgürlükleri sınırlandırıcı nedenlerden biri olarak kabul edildiği gibi bazı fiillerin genel ahlaka aykırılığı nedeniyle cezalandırılabilmesi de mümkündür. Gelişen teknoloji ve dünya düzeni neticesinde internet ortamında birçok suç işlenebilmekte; suç kapsamında olmasa bile genel ahlaka aykırı içerikler internette kolaylıkla paylaşılabilmektedir. Devletlerin koruyucu ve düzen sağlayıcı yönleri göz önüne alındığında; düzeni bozan genel ahlaka aykırı içeriklerin paylaşıldığı internet ortamını kontrol etmesi ve gerektiğinde müdahale etmesi devletin sorumluluğu kapsamındadır. Bu çalışma kapsamında internet ortamına bir müdahale yöntemi olan erişimin engellenmesinin genel ahlak ile olan ilişkisi değerlendirilecektir.

Publisher

ASBU Law Journal

Subject

General Medicine

Reference35 articles.

1. Adalı, Eşref. Bilişim Etiği ve Hukuku. İstanbul: İTÜ Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi Yayını, 2017.

2. TDK Sözlük. “Ahlak.” Erişim tarihi Ocak 13, 2023. https://sozluk.gov.tr/?kelime=ahlak. “Ahlak.” Yeni Rehber Ansiklopedisi. C. 1. İstanbul: İhlas Gazetecilik, 1993.

3. Aktan, Coşkun Can. “Ahlak ve ahlak felsefesine giriş.” Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi 1, no. 1 (2009).

4. Aktaş, Kadir. “Etik-ahlâk ilişkisi ve etiğin gelişim süreci.” Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 1, no. 2 (2014): 22-32.

5. Ark, Ümmühan. “Hukuk-Ahlak İlişkisi Bağlamında Divan-ı Hikmet,” Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, no. Özel Sayı 1 (2016): 256-268. Artuk, M. Emin, Ahmet Gökcen, M. Emin Alşahin, ve Kerim Çakır. Gerekçeli Ceza Kanunları. Hukuk Yayınları Dizisi 2027. Ankara: Adalet Yayınevi, 2018.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3