Affiliation:
1. GAZIANTEP UNIVERSITY, FACULTY OF LAW
Abstract
Dahili Korunma Alternatifi, kişilerin başka ülkelerde sığınma aramalarına neden olan koşulların menşe ülke geneline yayılmadığı hallerde, ülkelerinde kalarak sığınma bulabilecekleri korunaklı bölgelerin varlığı fikrine dayanmaktadır. Bu gibi alanların varlığı, sığınma arayanların uluslararası korumadan yararlanıp yararlanamayacağının değerlendirilmesinde esas alınabildiği gibi, halihazırda bir uluslararası koruma statüsüne sahip olanların bu statülerinin sona erdirilebilmesi için de gerekçe olarak ileri sürülebilmektedir. Türkiye’de de, Suriye menşeili sığınma arayan bireylerin hukuki statüleri ve bunlara yeni ekleneceklere sınırların açılıp açılmayacağı, Suriye sınırları içerisinde sığınabilecekleri alternatif alanların varlığı gerekçesiyle tartışılmaktadır.
Sığınma arayan bireylerin uluslararası koruma rejiminden yararlanıp yararlanamayacaklarına ilişkin böylesine belirleyici bir unsura dönüşebilen dahili korunma alternatifi konseptine, uluslararası insan hakları ve mülteci hukuku açısından taşıdığı riskler dikkate alınarak, hassasiyetle yaklaşmak gerekir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası koruma rejimine uygun bir dahili korunma alternatifi uygulamasının koşullarını ve uluslararası koruma statüsünün belirlenmesine etkisini incelemektir.
Reference46 articles.
1. Bal, Lider. “Risks Posed by Safety Zones Intended to Protect Civilians in Armed Conflicts: An Evaluation on the Fundamental Rights of Persons to be Protected.” in Selected Discussions on Social Science Research, edited by B. Tunçsiper, F. Sayın, B. Hergüner, F. İ. Aydın, 684-708. London: Frontpage Publications, 2019.
2. Cantor, David J.. “Defining Refugees: Persecution, Surrogacy and the Human Rights Paradigm.” in Human Rights and the Refugee Definition, edited by Bruce Burson and David James Cantor, 349-395. Leiden: Brill Nijhoff, 2016.
3. Chimni, B. S.. “The Geopolitics of Refugee Studies: A View from the South.” Journal of Refugee Studies 11, no. 4 (1998): 350-374.
4. Çiçekli, Bülent. Yabancılar ve Mülteciler Hukuku. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2016.
5. Dost, Süleyman. “Ulusal ve Uluslararası Mevzuat Çerçevesinde Ülkemizdeki Suriyeli Sığınmacıların Hukuki Durumu.” Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 4, no. 1 (2014): 27-69.