Affiliation:
1. UNIVERSITY OF HEALTH SCIENCES, ANKARA GÜLHANE HEALTH RESEARCH CENTER, DEPARTMENT OF INTERNAL MEDICINE, DEPARTMENT OF NUCLEAR MEDICINE
2. University of Health Sciences, Gulhane Training & Research Hospital
Abstract
Amaç: Kolorektal kanser, erken tespitinde cerrahi kür sağlanabilen yaygın bir kanser türüdür. Bu kanser tipinde tedaviye yanıtın erken belirlenmesi yaşam süresini olumlu etkilemektedir. Çalışmamızda kolorektal kanseri olan hastaların, ameliyat sonrasındaki klinik yönetimlerinde F-18 FDG PET/BT’nin tanısal önemini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Haziran 2016 ve Ocak 2020 tarihleri arasında 168 hasta kolorektal kanser yönetimi amacıyla bölümümüze yönlendirilmiştir. Bu hastaların hepsi primer kolon tümörleri için ameliyat edilmişlerdi. Sistemik tedavi öncesinde ve sonrasında tedavi yanıtının değerlendirilmesi amacıyla bazal ve ardışık F-18 FDG PET/BT incelemesi yapılmıştır. F-18 FDG PET/BT taramaları sırasıyla analiz edilmiştir.
Bulgular: Hastalar primer tümör lokalizasyonlarına göre gruplandırıldı. Toplam 168 hastanın 55’inde sağ kolonda, 33’ünde sol kolonda, 14’ünde transvers kolonda, 61’inde rektosigmoid kolonda ve 5’inde çekumda primer tümör saptandı. Lokal rekürrens 57 hastada saptanmış olup 33’ü erkek (%57.9) ve 24’ü (%42.1) kadındı. Lokal rekürrense ait ortalama SUVmaks 8.97±3.42 g/ml olarak saptandı. Ek olarak çıkan kolon grubunda 2 hastada (%1.20) yeni tümöral odak gözlendi.
Sonuç: Kolorektal kanserli hastalarda, yapılabiliyorsa kolon rezeksiyonu tedavide ilk aşamadır. Küratif cerrahi sonrası ilk iki yıl içinde, hastaların yaklaşık %40’ında rekürrens görülebilmektedir. Rekürrensin erken tespiti, hastaların yaşam süresini iyileştirmektedir.
Publisher
The Medical Journal of Mustafa Kemal University