Affiliation:
1. BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON (DR)
2. BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ
3. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Amaç: Bu olgu sunumunun amacı Primer Dismenore’li bir genç yetişkinde transkütanöz auriküler vagus sinir stimülasyonunun ağrı, menstrüal semptomlar, depresyon ve anksiyete üzerine etkisinin araştırılmasıdır.
Yöntem: Olgunun, ilk menstrüal siklusunun 1. gününde, ağrı şiddeti “Visüel Analog Skala (VAS)”, ağrı eşiği “basınç algometresi”, depresyon düzeyi “Beck Depresyon Envanteri”, anksiyete düzeyi “Beck Anksiyete Envanteri”, menstrüal semptomları da “Menstrüal Belirti Ölçeği” ile değerlendirildi. Olguya menstrüal siklusun 14. gününden ikinci menstrüal siklusa kadar 10 seans vagus sinir stimülasyonu uygulandı. Uygulamalardan sonra ikinci menstrüal siklusun en ağrılı gününde olgu tekrar değerlendirildi.
Bulgular: Müdahale sonrası olgunun menstrüal ağrı şiddetinde azalma, ağrı eşiği değerlerinde artma, depresyon ve anksiyete düzeylerinde azalma ve menstrüal belirtilerinin şiddetinde azalma görüldü.
Sonuç: Primer Dismenore’li bireylerde vagal sinir stimülasyonu ağrı ve ilişkili belirtileri iyileştirmede etkili olabilir.
Publisher
Istanbul Gelisim University