Affiliation:
1. BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
2. ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Okullar, çocuklara erişim sağlama konusunda evrensel bir ortam oluştururlar ve beslenmeyle ilgili yetersizliklerle mücadelede büyük avantaj sağlarlar. Türkiye’de 2010 yılında “Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması” başlığı altında “Beslenme Dostu Okullar Programı” hayata geçirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, beslenme dostu okul programının çocukların beslenme bilgi düzeyleri ve Akdeniz diyet kalitelerine etkisini değerlendirmektir.
Yöntem: Çalışmaya üçü beslenme dostu okul programında yer alan ve dördü beslenme dostu okul programında yer almayan toplam yedi özel okul dahil edilmiştir. Çalışmanın örneklemi her grupta 250 öğrenci olacak şekilde toplam 500 öğrenci olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda öğrencilere genel bilgiler, beslenme bilgi düzeyleri, Akdeniz Diyet Kaliteleri (KIDMED) ve antropometrik ölçümleri içeren anket formu uygulanmıştır.
Bulgular: Beslenme dostu olan ve olmayan okullarda okuyan öğrencilerin Beden Kütle İndeksi (BKİ) sınıflandırmaları ve beslenme bilgi düzeyleri arasındaki fark anlamlı değildir (p>0,05). Ancak öğrencilerin Akdeniz diyet kaliteleri (KIDMED) arasındaki fark anlamlıdır (p<0,05). Çalışmada öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri ile Akdeniz diyet kaliteleri arasında beslenme dostu okul programı, sınıf, yaş, ebeveynlerin eğitim düzeyleri ve annelerin çalışma durumları ayrı ayrı modele dahil edildiğinde pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür (p<0,05).
Sonuç: Beslenme dostu okul kriterlerinin geliştirilmesi, beslenme dostu okullara yapılan denetimlerin arttırılması, beslenme dostu olmayan okulların teşvik edilmesi, okullarda beslenmeyle ilgili aktivitelerin (beslenme kulübü vb.) ve derslerin arttırılması yönünde politikalar geliştirilmelidir. Beslenme dostu okul programının doğru yöntemlerle geliştirilerek yaygınlaştırılması beslenme bozukluklarını önlemede avantaj sağlayacaktır.
Publisher
Istanbul Gelisim University
Reference56 articles.
1. World Health Organisation (WHO). Nutrition-Friendly Schools Initiative (NFSI) www.who.int/nutrition/topics/NFSI_Briefing_presentation.pdf.2022. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.
2. World Health Organisation (WHO). Nutrition- Friendly Schools Initiative (NFSI): a school-based program to address the double burden of malnutrition [Internet]. Geneva: Department of Nutrition for Health and Development; 2001. Available from: http://www.who.int/ nutrition/topics/NFSI_Briefing_presentation.pdf.2006. Erişim tarihi: 11 Ekim 2022.
3. Elkhouri Edde C, Delisle H, Dabone C, Batal M. Impact of the nutrition-friendly school initiative: analysis of anthropometric and biochemical data among school-aged children in Ouagadougou. Global Health Promotion. 2019;27(2):1757975918789350.
4. Delisle H, Agueh V, Fayomi B. Partnership research on nutrition transition and chronic diseases in West Africa-trends, outcomes and impacts. BMC international health and human rights. 2019;11(2):Q10.
5. World Health Organisation (WHO). file:///Users/macbook/Downloads/9789241514620-eng.pdf. 2018. Erişim tarihi: 09 Ekim 2022.