Abstract
Süs bitkileri, estetik amaçlar için kullanılan bitkilerdir ve tarih boyunca insanlar tarafından ilgi görmüştür. Günümüzde, kentsel alanlarda yaşayan bireyler, doğal güzelliklere olan taleplerini artırmışlardır. Bu nedenle, mevsimlik çiçekler, ağaç ve çalılar, yer örtücüler gibi dış mekân süs bitkileri, refüjler, yol kenarları, parklar, bahçeler gibi birçok farklı kontekste kullanılmaktadır. Bu çalışma, Kayseri ili Yahyalı ilçesi sınırlarında bulunan Aladağlar Milli Parkı ve Hacer Ormanları'nda doğal olarak bulunan bitkilerin süs bitkisi olarak kullanım potansiyelini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bölgedeki farklı bitki türlerinin süs bitkisi potansiyeli analiz edilmiş ve bu türlerin fotoğrafları çekilerek, taksonomik ve agronomik özellikleri literatüre bağlı olarak tespit edilmiştir. Özellikle bazı bitki türleri, doğal yaşam alanları göz önüne alındığında, dış mekân süs bitkileri olarak kayalık bahçe dekorasyonlarında kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, yüksek rakıma ve karasal iklim koşullarına uyum sağlayabilen süs bitkilerinin belirlenmesini ve bu bitkilerin süs bitkileri endüstrisine katkı sağlamasını amaçlamaktadır. Ayrıca, kuraklık ve düşük sıcaklık koşullarına dayanıklı türlerin tanımlanması da önemlidir. Doğal olarak bulunan süs bitkisi türlerinin ıslah edilerek, süs bitkileri endüstrisine kazandırılması, bu alandaki önemli bir adımdır.
Reference37 articles.
1. Aedo, C., Garcia, M. Á., Alarcón, M. L., Aldasoro, J. J., Navarro, C. (2007). Taxonomic revision of Geranium subsect. Mediterranea (Geraniaceae). Systematic Botany, 32(1), 93-128.
2. Aklıbaşında, M., Bulut, Y., Külekçi, E. A. (2012). Aladağlar’da (Kayseri-Yahyalı) yetişen doğal bitkilerin flora turizmi açısından değerlendirilmesi.
3. Alp Ş. (2017). Türkiye’nin doğal Sardunya (Pelargonium L'Hér. Geraniaceae] türleri ve kullanımı. Bağbahçe Bilim Dergisi, 4(3), 14-19.
4. Ančev, M., Goranova, V. (2006). Trichome morphology of eleven genera of the tribe Alysseae (Brassicaceae) occurring in Bulgaria. Willdenowia, 36(1), 193-204.
5. Avdić, J., Sarajlić, N. (2017). The effect of cycocel on morphological characteristics of alpine forget-me-not (Myosotis alpestris FW Schmidt). Radovi Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu\Works of the Faculty of Agriculture University of Sarajevo, 62(67 (2)), 154-158.