6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİNDE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARI KULLANIMININ ÖĞRENCİLERİN ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARINA YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ

Author:

Yıldırım Bilal1ORCID,Arıcıoğulları Sultan2ORCID

Affiliation:

1. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİ

2. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ortaokul 6. sınıf fen bilimleri dersinde, artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımının öğrencilerin sanal-dijital teknolojik uygulamalara yönelik tutumları üzerindeki etkilerini incelemektir. Yarı deneysel yöntemle yürütülen araştırmanın çalışma grubu, 6. sınıfta öğrenim gören toplam 68 öğrencidir. Toplam dört hafta süren deneysel araştırma sürecinde, deney grubunda dersler artırılmış gerçeklik uygulamaları desteği ile işlenirken, kontrol grubunda ise mevcut öğretimle devam edilmiştir. Deneysel işlemden önce ve sonra her iki gruba da artırılmış gerçeklik uygulamaları tutum ölçeği ön-test ve son-test olarak uygulanmış ve analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, ortaokul 6. sınıf fen bilimleri dersinde artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımı sonunda öğrencilerin, artırılmış gerçeklik ve sanal-dijital teknolojik uygulamalara yönelik tutumlarının olumlu yönde geliştiği belirlenmiştir. Araştırmada bu bulgu, artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımının öğrencilerin duyuşsal gelişimine katkı sağladığını göstermektedir. Bu durumun nedeninin Z kuşağı içerisinde yer alan ilgili öğrencilerin sanal ve dijital teknolojilerle iç içe olmalarından kaynaklanabileceği şeklinde değerlendirilmiştir.

Publisher

Electronic Journal of Social Sciences

Reference30 articles.

1. Akkiren, B. (2019). Artırılmış gerçeklik uygulamalarının 6. sınıf öğrencilerinin dolaşım sistemi konusundaki akademik başarısına ve fen bilimleri dersine karşı tutumlarına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı.

2. Alagöz, Peder, Z. B. (2020). Mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının ortaokul 7. Sınıf öğrencilerinin fen bilimlerine yönelik kaygılarına ve akademik başarılarına etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı.

3. Aydoğdu, R., Karamustafaoğlu, O. ve Bülbül, M.Ş (2017). Akademik araştırmalarda araştırma yöntemleri ile örneklem ilişkisi: doğrulayıcı doküman analizi örneği. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 556-565.

4. Azuma, R. (1997). A survey of Augmented Reality. Teleoperators and Virtual Environments, 6(4). 355-385.

5. Baysan, E. ve Uluyol, Ç. (2016). Arttırılmış gerçeklik kitabının öğrencilerin akademik başarılarına etkisi ve eğitim ortamlarında kullanımı hakkında öğrenci görüşleri. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, 7(14), 55-78.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3