CULTURAL INTELLİGENCE: CULTURAL CONCEPTUALİZATİON OF INTELLİGENCE OR INTELLİGENCE İN CULTURAL CONTEXT

Author:

GÖKTÜRK Işılay1ORCID

Affiliation:

1. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Abstract

Zekâ araştırmaları geniş bir literatür düzlemine yerleşmiştir. Bu düzlem zekânın insan doğasına özgü genetik bağlamına dayanmakla birlikte yine insan doğasına özgü toplumsal bir bağlamı da zorunlu kılmış ve bu bağlam mevcut literatürü oldukça genişletmiştir. Dolayısıyla zekâ yalnızca genetik boyutuyla değil aynı zamanda başta psikoloji olmak üzere eğitim bilimleri, işletme, yönetim organizasyon, örgütlenme araştırmaları, sosyoloji ya da kültürel çalışmalar gibi pek çok farklı araştırma alanının gündemine girmiştir. Zekânın ne olduğu hakkındaki görüşlerin çeşitliliği beraberinde zekâ çeşitlerini gündeme getirmiş ve pek çok zekâ türünden farklı bağlamlar ve açıklamalar üzerinden söz edilmiştir. Mevcut zekâ araştırmaları literatürünün geniş ve uzak tarihsel bağları olsa da kültür ve zekâ arasında kurulmaya çalışılan ilişkinin henüz son yıllarda belirginleştiği ve ‘kültürel zekâ’ tanımlaması ile ele alındığı görülmektedir. Kültürel zekâ bu bağlamda kültürel farkların bireysel yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma da öncelikli olarak kültür ve zekâ kavramları arasındaki ilişkiye dair tartışmaların gündemini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda çalışma, kültür ve zekâ arasında kurulan arayüzün ve ampirik olarak geçerliliğin test edildiği metodolojik hattın temel çerçevesini çizecek ve bir kavramsallaştırma olarak kültürel zekânın bu çerçeve içindeki sınırlarını ve imkanlarını tartışmaya açacaktır.

Publisher

Electronic Journal of Social Sciences

Subject

General Medicine

Reference37 articles.

1. Ang, S.ve diğerleri (2007). Cultural intelligence: its measurement and efects on cultural judgment and decision making, cultural adaptation and task performance. Management and Organization Review, 3, 335-371.

2. Ang, S. ve Van Dyne, L. (Ed.). (2008). Handbook of cultural intelligence: Theory, measurement, and applications. New York, NY: M. E. Sharpe.

3. Ang, S. ve Van Dyne, L. (2008). Conceptualization of cultural ıntelligence definition, distinctiveness, and nomological network. Ang, S. ve Van Dyne, L. (Ed.). Handbook of cultural intelligence theory, measurement and applications içinde (s. 3-15). USA: M. E. Sharpe.

4. Ang, S., Van Dyne, Linn ve Tan, Mei Ling. (2011). Cultural Intelligence. Sternberg R. J. ve Kaufman S. B. (Ed.). The Cambridge handbook of intelligence içinde (s. 582-602). Cambridge: Cambridge University Press.

5. Bandura, A. (2002). Social cognitive theory in cultural context. Applied Psychology: An International Review, 51(2), 269-290.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3