BOR KATKILI GRAFEN OKSİT ÇÖZELTİLERİN EL ALETLERİNİN STERİLİZASYONUNDA ANTİBAKTERİYEL ETKİSİ
Author:
Dalbeyler Ayça1ORCID, Esencan Türkaslan Banu2ORCID
Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ 2. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
Abstract
Tıp ve diş hekimliğinde hem hasta hem sağlık personeli açısından sterilizasyon işlemi hayati derecede önem taşımaktadır. Özellikle cerrahi müdahalelerde kullanılmakta olan aletler üzerinde cerrahi müdahale sonucunda birtakım mikroorganizmalar yer alır. Tıbbi ekipman uygun şekilde dezenfekte veya sterilize edilmediğinde, konak bariyerlerinin ihlali nedeniyle enfeksiyon riskini artırmaktadır.
Bu çalışmada dental el aletlerinin temizlenmesinde kullanılmak üzere bor katkılı grafen oksit (BGO) sterilizasyon ön işlem solüsyonu üretildi. Bor kaynağı olarak bor oksit (B2O3) ve borik asit (H3BO3) kullanıldı. Grafen oksit (GO) Modifiye Geliştirilmiş Hummers Metodu ile sodyum nitrat (NaNO3) kullanılmadan sentezlendi.
BGO kompozitlerinin karakterizasyonu XRD, SEM/EDS ve FTIR analizleri kullanılarak yapıldı. Yapılan analizler sonucunda elde edilen SEM görüntüleri, XRD analizinde GO, H3BO3 ve B2O3’e ait karakteristik piklerin varlığı ve FTIR analizinde H3BO3/GO (GBA) ve B2O3/GO (GBO) yapılarında B-C ve B-O bağlarının görülmesi GO yapısında bor varlığını doğrulamıştır.
BGO solüsyonunun antibakteriyel etkinliği agar kuyucuk difüzyon yöntemi ile Gram pozitif (Staphylococcus aureus) ve Gram negatif (Escherichia coli) bakteriler için ölçülmüştür. Belirlenen konsantrasyonda kullanılan muadil solüsyon, GBA ve GBO çözeltilerinin antibakteriyel etki göstermediği gözlenmiştir. GBA ve GBO sterilizasyon ön işlem solüsyonlarının temizlik veriminin de muadil ürünle benzer olması ham madde açısından sürdürülebilir ve çevre dostu solüsyonların sterilizasyon ön işleminde alternatif olabileceğini göstermiştir.
Publisher
Muhendislik Bilimleri ve Tasarim Dergisi
Reference39 articles.
1. Agnoli, S., Favaro, M., 2016. Doping graphene with boron: a review of synthesis methods, physicochemical characterization, and emerging applications. Journal of Materials Chemistry A, 4, 5002-5025. 2. Albuz, O., Dulger, D., Tunali, B.Ç., Aydin, F., Yalcin, S., Turk, M., 2019. Effects of B2O3 (boron trioxide) on colon cancer cells: our first-step experience and in vitro results. Turkish journal of biology, 43 (3), 209-223. 3. AL-Taie, M.H., Chyad, F.A., AlaaJaber, H., 2014. An Experimental Investigation of B4C Preparation from Boric Acid–Polymeric Gel Precursors at Low Temperature. Iraqi journal of mechanical and material engineering, 14 (4), 408-422. 4. Cakmak, A., Ozcan, H., 2022. Bor oksit nanoparçacıklarının dizel yakıt katkısı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması. Journal Of Boron, 7 (1), 420 – 429. 5. Demirci, S., Dogan, A., Karakus, E., Halici, Z., Topcu, A., Demirci, E., Sahin, F., 2015. Boron and Poloxamer (F68 and F127) Containing Hydrogel Formulation for Burn Wound Healing. Biological Trace Element Research, 168 (1), 169–180.
|
|