Kanserli Çocukta Malnütrisyon Gelişmesinde Rol Oynayan Faktörler
Author:
Çevik Rumeysa Sultan1ORCID
Affiliation:
1. İstanbul Okan Üniversitesi
Abstract
Çocukluk çağı kanserleri, doğum ile 19 yaş arasında ortaya çıkan, anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesiyle karakterize, oluştuğu dokuyla sınırla kalmayıp vücudun farklı bölgelerine de yayılabilen ve çok ciddi zararlarla birlikte tedavi edilemediğinde ölüme sebebiyet veren bir hastalık grubudur. Kanserli çocuklar, erken tanı ve uygun tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilmektedir. Ayrıca hastaya uygulanan kemoterapi, radyoterapi ve/veya cerrahi tedavi çeşitli vücut sistemlerini etkileyen fiziksel, psikososyal ve nörobilişsel sorunlara ve semptomlara sebebiyet verebilmektedir. Hastalığın seyri boyunca değişen metabolik etkiler, enerji gereksiniminin değişmesi, tümörün yerine ve boyutuna ve hastanın duygu durumuna bağlı değişen psikolojik süreçleri de başta hastanın beslenme durumu olmak üzere birçok fizyolojik ve psikolojik süreci olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tüm bu faktörler sebebiyle kanserli çocuklarda ishal, mukozit, bulantı, kusma, yutma güçlüğü, tat ve koku bozuklukları, reflü, bağırsak tıkanıklıkları, kanamalar, malabsorpsiyonlar, hipermetabolizma, katabolik sürecin artışı, anoreksi ve/veya kaşeksi gibi uzun vadede malnütrisyona sebebiyet verecek sağlık problemlerinin yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Kanserin tedavisinde beslenmenin önemi çok büyüktür. Geç teşhis veya düzeltilemeyen bu sağlık problemlerinden kaynaklı yeterli besin alınamaması, alınması gerekenden çok fazla veya dengesiz oranlarda besin alınması hastada ciddi oranda malnütrisyona sebebiyet verebilmektedir. Bunun için hastanın tanıdan itibaren hastalık ve beslenme takibi büyük önem arz etmektedir. Kılavuzlar ışığında, ekip çalışması ile uygun tedavi protokolünün uygulanması kanserli çocuklarda yaşam kalitesini artırıp, iyileşme sağlanması açısından çok önemlidir. Derleme olarak hazırlanan bu makale için literatür taraması; Google Akademik, Pubmed ve Science Direct veri tabanları kullanılarak yapılan çalışmalar taranmıştır. İnsan çalışmaları; meta-analizler, kohort çalışmaları, retrospektif çalışmalar da dahil olmak üzere birçok türde farklı kaynaktan kanserli çocuklarda malnütrisyona sebep olan etmenler ve bu etmenlerin genel etkilerinin araştırılması amaçlanmış olup konuya ilişkin yapılan çalışmalarda genel kabul görmüş makaleler derlemeye dahil edilmiştir.
Publisher
Sakarya University of Applied Sciences
Reference32 articles.
1. Aarnivala, H., Pokka, T., Soininen, R., Möttönen, M., Harila-Saari, A., & Niinimäki, R. (2020). Trends in age- and sex-adjusted body mass index and the prevalence of malnutrition in children with cancer over 42 months after diagnosis: a single-center cohort study. European Journal of Pediatrics, 179(1), 91–98. https://doi.org/10.1007/S00431-019-03482-W/FIGURES/3 2. Akdeniz Kudubes, A., Semerci, R., Bektas, M., & Akgün Kostak, M. (2022). The effects of administered interventions on quality of life of children with cancer in Turkey: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Cancer Care, 31(2), e13544. https://doi.org/10.1111/ECC.13544 3. Behling, E. B., Camelo, J. S., Ferriolli, E., Pfrimer, K., & Monteiro, J. P. (2020). Nutrıtıonal status ın chıldren wıth cancer: comparıson of deuterıum oxıde dılutıon wıth bıoelectrıc ımpedance analysıs and anthropometry. Revista Paulista de Pediatria, 39, e2019209. https://doi.org/10.1590/1984-0462/2021/39/2019209 4. Bolasco, G., Capriati, T., Grimaldi, C., Monti, L., De Pasquale, M. D., Patera, I. P., Spada, M., Maggiore, G., & Diamanti, A. (2021). Long-term outcome of pancreatic function following oncological surgery in children: Institutional experience and review of the literature. World Journal of Clinical Cases, 9(25), 7340–7349.
https://doi.org/10.12998/wjcc.v9.i25.7340 5. Cano-Vázquez, E. N., Galmich-Gómez, Á. A., Soto-Flores, P. A., Gutiérrez-Chablé, L. E., Ochoa-Fuentes, D. A., Gónzalez-Merino, I. B., García-Flores, M. A., & Méndez-Martínez, S. (2022). Depresión, ansiedad y calidad de vida en pacientes pediátricos con leucemia. Revista Médica Del Instituto Mexicano Del Seguro Social, 60(5), 517. /pmc/articles/PMC10395942/
|
|